Uoči šesnaestog ročišta efere „Rudnik soli Tuzla“: “Lumperajka” iz kantonalnog budžeta!

Skaska ide ovako: Državna firma traži firmu koja će za  najmanje novaca i čestito izraditi šest bušotina soli u Rudniku soli Tuzla, bušotina minerala bez koje ni jednoj državi i njenom narodu nema života.

Kad su svi državni službenici inženjerske, rudarske, pravne i drugih struka jednoglasno odlučili da je pobijedila jedna firma, i kad su državni politički faktori sve to jednoglasno podržali, počelo se sa bušenjem. Posao je u zakonskom roku i kvalitetno završen, potvrdilo je rukovodstvo državne firme. Već skoro godinu dana iz svih šest bušotina šiklja slanica.

Za to vrijeme devetorici visokoobrazovanih ljudi traje sudski proces, pravosudna lumperajka, jer su optuženi da su organizovano, kao kriminalna skupina, sudjelovali ili nesudjelovali, da državna firma dobije nove količine slanice za najmanje novca. Takva budalaština nije moguća nigdje u svijetu, čak ni u Afganistanu, ali je moguća u Bosni. Naravno, računajući i Hercegovinu.

Dakle, u utorak pred nama, nastavlja se šesnaesto ročište pred Opštinskim sudom u Gračanici, kojim rukovodi sutkinja Selma Brkić. Na zadnjem ročištu, sudjelovali smo čitanjem ogromne evidencije telefonskih razgovora i rijetkih SMS poruka između optuženih ili neoptuženih. Bili su to razgovori koji su koristili optuženima, koristili kao dokazi političkom, a ne pravno motiviranom sudskom procesu.

U tom javnom traču kojeg je prezentirao inženjer elektronske struke iz MUP-a Tuzlanskog kantona, kao svjedok optužbe, u ovoj epizodi pravne sapunice, glavni junak je bio Dženan Mujkić, prokurator uspješne firme Mining&Drilling. Potvrđeni su u njegovim kontaktima već dokazani napori da se što pravičnije vode pregovori Rudnika soli sa izvođačima bušenja, da to bude sve po zakonu, da su kvalitet i cijena odlučujući faktori…

Već viđeno. Ali, ima tu i sasvim privatnih kontakata Mujkića sa svojim roditeljima, sinom sa drugovima sa fakulteta do saznanja kako je „Aziz Čačković jedan p…er jer je odmah na startu direktorovanja u Rudniku dobio najjeftiniji posao. Hoće ga, srećković jedan!“.

Nastavak političkog procesa, drugog koji za godinu dana vodi tužitelj Ćazim Serhatlić nastaviće se novom mobilnom sapunicom.

Podsjećamo, prvi politički montirani proces u slučaju „15. maj“, protiv mr. Envera Bijedića, Serhatlić je izgubio pravosnažnom oslobađajućom presudom u korist optuženog.

U aferi Rudnik soli, kladionice već rade. Hoće li ovo biti drugi izgubljeni predmet istog tužioca protiv istog optuženika, Bijedića i saradnika!? (E. Avdić)

Podijeli

One comment

  1. KAD ĆE GOSPODA LAŽNI SVJEDOCI I IZVRŠIOCI OVE HAJKE I LAŽNOG PRIVLJIVANJA ALMIR SABOVIC, INDIRA OKIC, ALDIN PASALIĆ ODGOVARATI ZA LAŽNO PRIVLJIVANJE A SVE PO NALOGU BUGARA SVI ČLANOVI SBBA ODGOVARATI ZA OVU PRAVNU HAJKU I KALJANJE ČASTI !

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *