Uočavamo: Šlamperaj na spomen tabli posvećenoj Husinskoj buni

5
1024

Gradska uprava Tuzla na tek novu zgradu bivšeg doma DTV “Partizan” u Kreki postavila spomen tablu, na kojoj je naznačeno da je objekat izgrađen na mjestu i po uzoru na nekadašnji Radnički dom u Kreki, u kojem je odlučeno o štrajku poznatom kao Husinska buna.

Prvi dojam, kada pročitate, jeste da autora ovo teksta pod hitno treba vratiti u osnovnu školu da obnovi gradivo opće pismenosti. Drugim riječima, jedna proširena, da kažemo rogobatna rečenica, ukazuje na puki šlamperaj.

Nastranu što je diskutabilno da li je baš u ovoj zgradi donesena odluka o generalnom štrajku rudara (što treba provjeriti) s obzirom da postoje dokumenti prema kojima je Radnički dom bio na drugoj lokaciji (Irac), a ne između krečanskih kolona, gdje je bilo Gombolaško društvo,  Kasina, Sokolski dom, te poslije Fiskulturno društvo “Partizan”.

No, da se vratimo tabli. Da nam se ne bi prigovorilo da smo tendenciozni, konsultovali smo dvije profesorice jezika i književnosti, koje su dale svoj sud, ali uz molbu da im ne navodimo imena.

– Tekst je stilski rogobatan i natrpan. Puno je podataka u jednoj rečenici. Ako bi trebalo to sve “ubaciti na ploču”, ja bih to ovako napisala: Objekat je izgrađen 2020. godine po uzoru na RADNIČKI DOM KREKA ili na mjestu RADNIČKOG DOMA KREKA. Znači, ili jedno ili drugo. U njemu je donesena odluka o stupanju u generalni štrajk rudara Bosne i Hercegivine, poznat kao Husinska buna. Moraju biti barem dvije rečenice. Pada u oči da nema bjeline između riječi u dijelovima teksta, a moraju biti – mišljenje je univerzitetske profesorice.

Drugi “konsultant” smatra da su pogrešno stavljena velika slova na nekim dijelovima rečenice, “vjerovatno da bi se naglasile neke stvari, ali da to nije potrebno, jer je Husinska buna sama po sebi velika istorijska činjenica”.

– Dalje, u cijelom tekstu nema razmaka tamo gdje treba ili ima gdje ne treba. Iza zareza nedostaje razmak, a zarez je odvojen od riječi bjelinom, što je pogrešno. I kod godina, negdje je razmak, a negdje je odmah uz tačku novi broj. Generalni štrajk nije potrebno početi velikim slovom. Na kraju, piše se Radničkim dom Kreka i Husinska buna, zašto velika slova, nije jasno – mišljenje je profesorice jezika i engleskog.

Na opasku da je tabla urađena nekorektno, kao i da nije sigurno da je odluka o štrajku rudara donesena u ovom objektu, predsjednik UO UG “Kreka”, Derviš Čičko, samo je kratko rekao:

– I nije. Ali, šta je, tu je!

Postavlja se pitanje da li je iko od odgovornih osoba u Gradskoj upravi, prije “zakucavanja” table, pročitao šta na njoj piše, da li je neko lektorisao tekst i kako je to promaklo “cenzorima”.

Nećemo, naravno, na osnovu ovog traljavo urađenog posla tvrditi kako u Gradskoj upravi rade nestručne osobe, mada ima takvih, ali zdušno preporučujemo da se ova sramota skine sa zgrade i uradi nova tabla. (mp)

5 Komentari

    • Neće to Dzasko uraditi, jer bi priznao grešku svojih “pamemtnjaković”. Najvećča administracija na Balkanu, a nisu u stanju jednu rečenicu napisati kako treba. To govori o tome koga zapošljavaju

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here