Univerzitet u Tuzli promovirao 15 doktora nauka

0
530

Bh. akademska zajednica od danas je zvanično bogatija za 15 doktora nauka koje je promovisao Univerzitet u Tuzli. Riječ je o osobama koje su u proteklom periodu odbranile doktorske disertacije, dostignuvši tako jednu od najviših stepenica u nauci.

Dodjela diploma nakon odbrane doktorske disretacije kruna je jednog od najznačajnijih uspjeha u naučnom usavršavanju svakog pojedinca, a kako je poručeno tokom svečanosti, ovo je veliki dan za Univerzitet u Tuzli.

“Oni su naša nada i budućnost, a nakon što su učinili ovaj tek prvi korak u nauci, od njih očekujemo da nastave širiti svoje znanje te da svojim idejama, a što ne i kritikama, doprinesu da naš univerzitet bude još bolji”, kazala je rekotorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić.

Almedina Ramaš je doktorsku disertaciju odbranila na Medicinskom fakultetu u Tuzli sa temom “Kliničko-patološke korelacije hiruškog tretmana hiperparatireoidizama” koju je predstavila u januaru ove godine. Kako navodi, zaključci do kojih je došla moći će se izuzetno dobro iskoristiti u kliničkoj praksi s pacijentima koji su oboljeli od ove bolesti.

“Postoje tri oblika te bolesti koji su veoma česti, posebno kod pacijenata na hemodijalizi. Primarni oblik pravi velike probleme pacijentima, stvarajući bolove u kostima, težu pokretljivost, kamence u bubrezima i jednostavno se rješava hiruškim zahvatom, odnosno uklanjanjem paratiroidne žlijezde”, pojasnila nam je Ramaš.

Svečanoj promociji doktora nauka prisustvovao je i premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović koji je tom prilikom kazao da akademska zajednica ove regije danas treba slaviti.

“Ovih 15 doktora nauka će sigurno svojim radom na ličnoj afirmaciji napraviti mnogo za afirmaciju Univerziteta u Tuzli i njegovo dizanje na ljestvici univerziteta u Evropi. Svim ljekarima, njihovim mentorima čestitam i želim dobro zdravlje i dug život te da u radu ne zaborave mlade ljude koji se žele dokazati i pokazati”, poručio je Tulumović.

Za 44 godine postojanja Univerziteta u Tuzli promovirano je više od 900 doktora nauka iz svih područja nauke. (Klix)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here