UNDTBiH: Podrška dr. Stipančiću i dijaliziranim pacijentima iz Gradačca

Saopćenje Udruženja za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH (UNDTBiH) povodom dešavanja oko liječenja hroničnih hemodijaliznih bolesnika sa područja Gradačca, uputilo je danas saopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Hronični hemodijalizni bolesnici sa teritorije općine Gradačac se od 2014. godine liječe u Dijaliznom centru u Odžaku (Županijskoj bolnica u Orašju, Posavska županija) po dogovoru nadležnih struktura, a zbog značajno manje udaljenosti između Gradačca i Odžaka, boljeg puta i uvjeta u Dijaliznom centru, pogotovo posvećenih kolega nefrologa na čelu sa kolegom prim. dr Želimirom Stipančićem.

Dijalizni bolesnici imaju pravo da se dijaliziraju u najbližem dijaliznom centru.

Ovih dana smo svjedoci neželjenih događanja nastalih zbog odbijanja Županijske bolnice u Orašju da se bolesnici iz Gradačca i dalje dijaliziraju u Dijaliznom centru u Odžaku bez obzira na saglasnost Fonda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona da plati dodatne troškove za te bolesnike.

U nadi da će dogovor nadležnih ministarstava i fondova, te dijaliznih centara biti vrlo brzo postignut, UNDTBiH daje punu podršku prim. dr Želimiru Stipančiću u njegovim nastojanjima da osigura sve što je u najboljem interesu svih dijaliznih bolesnika, pa tako i bolesnika iz Gradačca.

Liječnici kao što je dr Stipančić sa pokazanom hrabrosti i ljudskim i medicinskim principima su neophodni ovoj zemlji i svima nama, navodi se u saopćenju UNDT BiH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *