Unatoč pandemiji covida: Održani 42. susreti Krečana (Foto/Video)

2
1099

Tradicija je ipak održana, unatoč pandemiji korona virusa!

Iako se okupilo nešto tek četrdesetak osoba, danas su održani tradicionalni, 42. susreti Krečana. Prvi put sam na otvorenom.

Strah od virusa s razlogom je razrijedio učesnike današnjeg okupljanja u dvorištu nekadašnjeg Doma DTV “Partizan”. Ispred novog, ali još iz nepoznatih razloga neotvorenog objekta.

Primjetno je bilo da je izostao masovni dolazak starijih Krečana, mada ih je bilo, nego su ovoga puta došli pretežno predstavnici srednje generacije.

Ovoga puta nije bilo organizovane zabave za starije Krečane u restoranu “Ječmište”, neće biti ni večernje, za sve uzraste, u Hotelu “Tuzla”.

Ipak, tradicionalni sadržaji su ispoštovani. Najprije je delegacija UG “Kreka” položila cvijeće na spomenik Husinskom rudaru na Ircu, a potom i na spomenike žrtvama fašizma u dva posljednja rata, u Kreki.

Nije izostao ni zajednički snimak učesnika, koje je u prigodnom obraćanju pozdravila Borka Molenhauer, predsjednica Organizacionog odbora 42. susreta Krečana.

Krečane je po tradicija svirkom i pjesmom zabavio Ibrahim Čajić Klipi, bilo je i plesa na otvorenom, zaigralo se i kolo.

Umjesto najstarijem učesniku susreta, specijalna torta ovoga puta uručena je porodici Brkičević, komšijama Doma “Partizan”, u znak zahvalnosti što su graditeljima objekta omogućili korišćenje vode iz bunara u njihovom stambenom objektu, izgrađenom davne 1894. godine, za potrebe stanovnika Kreke.

Ovogodišnji susreti će se tako pamtiti po “susretima pod maskama”, ali je bitno da tradicija nije prekinuta, kao što nije prekidana ni u vrijeme Odbrambenog rata u BiH.

Proći će i ova pandemija virusa, ponovo ćemo se okupiti kao prije, družiti, zabaviti i širiti duh zajedničkog života, tolerancije i uvažavanja, poručeno je sa ovogodišnje lijepe manifestacije u Kreki. (mp – Foto: Darko Zabuš)

2 Komentari

  1. Jasmin, taj losi pisac i ratni podrumas je slagao oko otvaranja Partizana. Dao je posao levatima i nadzor djikanima iz okupirane BL.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here