Vaša pisma: Unaprijed poznat pobjednik književnih susreta „Cum grano salis“?!

Od 1. do 3. septembra 2022. godine, u Tuzli će biti održani 21. Međunarodni književni susreti Cum grano salis. O dobitniku nagrade za najbolji roman objavljen u 2021. godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, formalno će odlučivati nominirani žiri, mada će nagradu „Meša Selimović“, kako se priča po kuloarima, dobiti Damir Uzunović za roman „Ja sam“.

Damir Uzunović je suvlasnik izdavačke kuće Buybook, za koju su poslovno vezani ili su u njoj objavljivali manje-više svi članovi ovogodišnjeg žirija za dodjeljivanje nagrade Meša Selimović. Tako je predsjednik žirija Semezdin Mehmedinović za Buybook objavio svoje posljednje dvije knjige „Me'med, crvena bandana i pahuljica“ (2022.) i „Ovo vrijeme sada“ (2020.). Član žirija i Buybookov promoter Faruk Šehić je također većinu svojih naslova objavio u Buybooku: „Greta“ (2021.), „Pod pritiskom“ (2020.), „Knjiga o Uni“ (2019.), „Priče sa satnim mehanizmom“ (2018.) i „Moje rijeke“ (2014.).

Član žirija Andrej Nikolaidis svojih devet književnih naslova prodaje u okviru Buybooka, ostvarujući tako poslovnu suradnju s jednim od pet nominovanih autora za nagradu Meša Selimović, dok mu je zadnji roman „Anomalija“ objavljen od strane Buybooka 2022. godine.

Podsjetimo, nakon objavljivanja romana „Ja sam“ 2021. godine, članica žirija Jana Pogačnik je roman proglasila: „rasplesanim, veličanstvenim i dirljivim“, dok je još jedan član žirija, Vladimir Arsenić, bio aktivno uključen u promoviranje ove knjige, nazivajući je „moćnom i majstorski ispisanom prozom“.

I niko se od strane organizatora, niti od navedenih članova žirija, nije zapitao da li postoji sukob interesa u navedenom slučaju. „Sukob interesa uključuje sukob između javne dužnosti i privatnih interesa javnog dužnosnika, pri čemu javni dužnosnik ima privatne interese koji bi mogli imati neprimjetni utjecaj za izvršavanje njegovih/njezinih službenih dužnosti i odgovornosti“. Svi članovi žirija ostvaruju određenu poslovnu i prijateljsku saradnju s jednim od nominovanih autora za ovogodišnju nagradu, a da pri tome nisu obavijestili grad Tuzlu kao organizatora manifestacije, što su zakonski i moralno dužni bili učiniti.

Rezultat arbitriranog pristupa u izboru žirija je pretvaranje cjelokupnog festivala u farsu s izvjesnim pobjednikom, pri čemu su ostali nominirani autori žrtvovani u protokolarne svrhe.

Organizator je, u ovom slučaju, mogao pokazati barem malo odgovornosti i izbjeći bespotrebne troškove prijevoza i smještaja za Davida Albaharija, Sašu Arasa, Iliju
Đurovića i Damira Karakaša, dok se očekivani laureat Damir Uzunović iz Sarajeva može dovesti skupa s bliskim prijateljem i ovogodišnjim selektorom za BiH Hadžemom Hajdarevićem.

Pri tome nam nije namjera ulaziti u kvalitet Uzunovićevog romana, nego ukazati na neodgovorno ponašanje zatvorenih književnih krugova u kojima se javna sredstva koriste netransparentno i u funkciji su privatnih interesnih grupa.

Da pojednostavimo stvari, roman „Ja sam“ može legitimno biti nominiran i za Nobelovu nagradu za književnost, ali u imenovanom odboru Švedske kraljevske akademije nauka zasigurno neće sjediti osobe koje ostvaruju poslovnu suradnju s Buybookom.

Sukob interesa u ovom slučaju moguće je bilo izbjeći na dva načina: povlačenjem romana „Ja sam“ iz konkurencije od strane autora ili imenovanjem novog neovisnog žirija. Organizator susreta Cum grano salis imao je na raspolaganju mnoštvo istaknutih profesora književnosti, umjetnika, književnih kritičara i autora koje je mogao uključiti u rad žirija, ali se odlučio za aktualni sastav, u cjelosti poslovno povezan s određenom izdavačkom kućom, čime je potpuno narušen kredibilitet ovogodišnje nagrade bez obzira na konačnog pobjednika. To, nažalost, nije izolirani primjer nago pravilo ovih susreta gdje su ideološki motivi i interpersonalni odnosi pretpostavljani književnoj kvaliteti romana u konkurenciji za nagradu Meša Selimović.

Rezultat takvog ponašanja je trajna devalvacija plemenite ideje o obnovi kulturnih mostova u regiji i monopolsko uništavanje književne kvalitete u BiH. I ovogodišnji susreti Cum grano salis pretvoriti će se u palanačku priredbu bez ikakvog interesa književnog auditorija, a sama nagrada potpuno izgubiti svoj prvobitni smisao „prevazilaženja nametnutih granica među književnim stvaraocima i ljubiteljima književnosti“.

Jedina dobra stvar koju možemo očekivati nakon okončanja ovogodišnjih susreta je objavljivanje novog književnog uratka gradonačelnika Tuzle, Jasmnina Imamovića.

Naravno, u izdanju Buybooka. (S.H.)

Kulturna farsa
Još jedan primjer neodgovornog raspolaganja javnim sredstvima, svakako predstavljaju nedavno organizirani „Dani BH književnosti“ od strane bosanskohercegovačke ambasadorice u Češkoj republici Martine Mlinarević, ujedno i književnice koja je svoje dvije knjige „Huzur“ (2020.) i „Bukača“ (2019.) objavila u Buybooku. Suštinski riječ je o danima Buybooka u Pragu, jer su oba suvlasnika ove izdavačke kuće kao i plejada autora koji su objavljivali za ovu kuću bili ekskluzivne zvanice BH ambasade u Češkoj republici, a javna sredstva su svjesno stavljena u funkciju osobnih interesa aktera uključenih u još jednu kulturnu farsu.

Podijeli

8 0 komentara

  1. Ovaj tekst (nevidljivog autora) ili pomaknite ili da nam taj autor sada poslije dodijele nagrade kaže kako je to FULAO,i bio bi red da se izvine ucesnicima SUSRETA od organizatora,žirija i samih autora nominovanih romana……

    • Zašto izvinjenje i kome? Suština je u očitom sukobu interesa. Možda je tekst nekome pomogao da (se) dodje tobe i da spriječe skandal. Mnogo je uvezanih

      • Eto ja se pod punim imenom i prezimenom izvinjavam Vama a inace ANONIMNE autore ne cijenim ni ko” zrno bibera”,a ON neka sada misli da je pomogao nekome da se ko “osvjesti” i bude pošten-

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *