UN u BiH zabrinute razvojem situacije sa privremenim prihvatnim kampom Lipa

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini (BiH) izražavaju zabrinutost zbog izostanka prihvatljivih rješenja za zimsko opremanje šatorskog privremenog prihvatnog centra Lipa, čije efektivno zatvaranje danas, neophodno iz zdravstvenih i sigurnosnih razloga, negativno utječe na oko 1.200 osoba u pokretu.

– Sa još, najmanje, dodatnih 1.500 migranata, tražitelja azila i izbjeglica, uključujući žene i djecu, koji su već ostavljeni sami u skvotovima i šumskim kampovima, uglavnom u Unsko-sanskom kantonu, nedostatak hitnih rješenja dovodi ukupni procijenjeni broj ljudi kojima je humanitarna pomoć prijeko potrebna na 3.000 – naglašeno je u izjavi UN u BiH.

Ujedinjene nacije u BiH izražavaju uvjerenje da se ovakve situacije mogu izbjeći jer kapaciteti i financijska sredstva za rješenja postoje.

– Ono što je hitno potrebno su jasna i dogovorena rješenja kako bi se osiguralo bolje upravljanje situacijom sa izbjeglicama, migrantima i tražiteljima azila u BiH. Ujedinjene nacije ostaju predane podržavanju svih napora vlasti i lokalnih zajednica u ovom pogledu – saopćeno je iz UN u BiH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *