Umrla Žana Lelas, legendarna hrvatska košarkašica

U Splitu je jutros u 52. godini preminula Žana Lelas, bivša hrvatska košarkašica, trenerica i selektorka mlađih reprezentacija.

Lelas je dugo vremena igrala za repreprezentaciju bivše Jugoslavije i Hrvatsku. Najveći uspjeh joj je srebro s Olimpijade u Seulu 1988. godine, a tri godina poslije na Erubasketu u Izraelu također se domogla srebrene medalje.

U klupskoj karijeri je kratko bila članica sarajevskog Cenex (Željezničar). Za španski Cepsi s Tenerifa nastupala je od 1992. do 1994. godine, a za Centar banku iz Zagreba od 1994. do 1996. godine s kojoj je dvaput osvajala domaću duplu krunu. U dresu Croatije bila je 1995. godine i treći strijelac Kupa Lilliane Ronchetti s 20,9 poena u prosjeku. U slovenskim Ježicama bila je od 1996. do 1998., tamo je osvojila kup i prvenstvo. Igrala je još i za francuski Strazbur, italijansku Messinu, šibenski Jolly, španske klubove Zaragozu i Burgos, ŽKK Croatiju u kojoj se 2008. godine oprostila od profesionalne košarke.

Poslije igračke karijere posvetila se trenerskom radu. Radila je u školi košarke Adriatic. Suprug Vjekoslav Lokica, poznati fudbalski trener, i ona oformili su potom 2016. godine Košarkašku Akademiju Žana Lelas koja je proteklih godina nizala uspjehe u mlađim kategorijama.

Žana Lelas bila je i članica Stručnog savjeta za žensku košarku Hrvatskog košarkaškog saveza, ujedno i instruktorica HKS-a, a bila je i na poziciji selektorke juniorske reprezentacije. Međutim, zbog zdravstvenih poteškoća nije mogla ovog jula s reprezentacijom biti na FIBA Challenger turniru u Latviji. (tl, fak)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *