Umrla britanska kraljica Elizabeta II

Umrla je najdugovječnija britanska kraljica Elizabeta II. Imala je 96 godina.

Elizabeta je rođena u Mayfairu u Londonu kao Elizabeth Alexandra Mary, prvo dijete vojvode i vojvotkinje od Yorka (kasnije kralja Georgea VI i kraljice Elizabete, poznate kao Kraljica Majka). Njezin otac stupio je na prijestolje 1936. godine, nakon što se njegov brat kralj Eduarda VIII odrekao prijestolja, čime je Elizabeta postala vjerodostojna prijestolonasljednica.

Tako, 1952. godine nakon smrti oca, Elizabeta je sa 25 godina postala kraljica sedam nezavisnih zemlja Commonwealtha: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Pakistana i Cejlona, a godinu dana poslije (1953.) je i krunisana. Za svog života obilježavala je spektakularnim manifestacijama svoje jubileje vladavine. Posljednji, platinasti jubilej obilježen je 2022. godine.

Godine 1947., kada je Elizabeta imala 21 godinu, javno su objavljene njene zaruke sa princom Filipom, za kojeg je često govorila da se u njega zaljubila kao djevojčica. Njih dvoje su prošle zime, prije smrti Filipa, proslavili 73. godišnjicu braka.

Elizabeta je vladala kao ustavni monarh kroz velike političke promjene, iako je kruna odvojena od politike ona se njome bavila diskretno. Međutim, sve probleme koji su se pojavljivali tokom njene duge vladavine, uspjela je iskontrolisati, a pojedine privatne stvari su ipak iscurili u javnost.

Kada govorimo općenito o kraljvstvu, tema koja je nezaobilazna i danas je princeza Diana, za čiju smrt su često u medijima optuživali upravo kraljicu Elizabetu.

Kraljičin sin princ Andrew godinama je upleten u seks-skandale i zbog toga mu se sudilo u SAD-u.

Također, mnogo problema je nastalo i nakon što se njen unuk, protiv njene volje, oženio Meghan Markl.

Sticanjem nezavisnosti određenih zemalja, broj njenih kraljevstava je varirao. Među zanimljivostima koje su rijetki znali, mediji su prenosili da kralica nikada nije išla u školu, da joj je pukla kruna na dan vječanja sa svojim rođakom, da ima osamero unučadi i dvanaestero prauničani. Iako zvuči nevjerovatno, kraljica je redovno čitala mailove svojih poštovalaca.

Kraljica Elizabeta je postavila nekoliko rekorda vrijednih poštovanja: ona je (s 96 godina) najstarija vladarica na svijetu i imala je najduži brak u britanskoj kraljevskoj kući. I njena krunidba je oborila jedan rekord – nikada do tada neki događaj nije imao toliko televizijskih gledatelja: 300 miliona diljem svijeta. Niko prije Elizabete nije bio duže na britanskom prijestolju. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *