Danas i ovdje: Umjesto na građane, novac se troši na sojenice! (Foto)

2
1117

U vrijeme pandemije koronavirusa, svako pametan će ostaviti po strani sve investicije koje se iz budžeta izdvajaju za manje bitne stvari. To važi, izgleda, svuda osim u Tuzli, gdje se gradonačelnik i svita u Gradskom vijeću bave nebitnim stvarima, a zapostavljaju važnije, one koji se tiču života građana.

Kao u narodnoj izreci o besposlenom popu koji i jariće krsti, tako se i gradska vlast u vrijeme opšte svjetske pošasti bavi ko zna kome potrebnim sojenicama na Panonskim jezerima. I to po drugi put u posljednjih petnaestak godina.

Dok se građani upozoravaju da ne izlaze vani, guraju se u torove, prijeti im sankcijama, dok se ljudi bore da prežive, dok volonteri na sve strane spašavaju starije i bolesne od gladi, dok brojne firme otpuštaju radnike, na prostoru bivšeg Sojeničkog naselja pravi se novo. Radovi se ne prekidaju, pa se postavlja pitanje da li se u vrijeme pandemije racionalno troši budžet i za koje potrebe, čak i ako je veći dio iz evropskih fondova. I da li i za ovakve poslove vrijede naredbe kriznih štabova, pogotovo o zaštiti radnika i racionalnoj potrošnji.

Prvo sojeničko naselje, izgrađeno 2006. godine, “pojelo” je oko 250.000 maraka budžetskog novca. Tu “genijalnu” ideju gradskog poglavara devastiralo je vrijeme, pa se postavlja pitanje da li je uludo potrošen novac u loše osmišljen i nepotreban projekat, tim više što su ga građani rijetko posjećivali, jer je naselje uglavnom bilo zaključano.

Sada se otprilike značajna suma novca usmjerava za potpuno novo sojeničko naselje, većim dijelom iz stranih fondova, ali ako se u vrijeme planiranja investicije moglo i progledati kroz prste, teško je prihvatiti činjenicu da se u vrijeme epidemije virusa korona novac baca na išta drugo osim što je bitno za preživljavanje građana.

Ovo tim prije što je Gradsko vijeće na nedavno sjednici rebalansiralo budžet i za životne potrebe i borbu protiv pandemije korobavirusa izdvojilo smiješnih dva miliona maraka. Kada se uzme procijenjeni trošak sojenica, ispada da “vrijedi” više od 10 posto iznosa koji je namijenjen za pomoć građanima u vrijeme najveće pošasti novijeg doba. Ako se još doda i oko 180.000 KM za uređenje parka na Sjenjaku, onda sve izgleda jasno.

Nije li, konačno, vrijeme da se gradonačelniku i poslušnoj sviti kaže kako se s narodnim parama ne mogu ponašati kao pijani bogataši, pogotovo kada nam korona svima kuca na vrata i kada o svakom novčiću moramo razmišljati kao o “suhom zlatu”. Ima li ovdje posla za tužilaštvo i krizne štabove? (TL, Foto: Miro Petrović)

Download PDF

2 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here