Probajte stari lijek: Umjesto kafom, prelijete zlatnim mlijekom

Bolja probava, niži holesterol, bolje pamćenje i bolji sveukupni osjećaj odmah nakon buđenja – nije li to nešto za čim svi težimo, ući u novi dan spremni i odmorni?

Prvo skuhajte malo bosanske kafe, prelijte preko leda, na kraju dodajte zlatno mlijeko i promiješajte

Toplo mlijeko s medom ili karameliziranim šećerom stari je narodni lijek koji i vjerovatno i danas koristite kod problema s grlom, kašljem ili naprosto kad ne možete spavati. Zlatno mlijeko, ipak, njegova je naprednija izvedenica koja je svoje ime dobila zahvaljujući ključnom sastojku – moćnom začinu kurkumi

Kurkuma je od davnina poznata kao sastojak koji čini čuda za organizam zahvaljujući svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima, a popularnost može zahvaliti i okusu koji se savršeno uklapa u mnoga jela i napitke. Donosimo vam isprobanu varijantu koju možete i rashladiti ledom ili po želji u nju umiješati i malo bosanske kafe za ekstra ‘boost’.

Osim kurkume, u ovom će napitku na organizam blagotvorno djelovati i cimet i đumbir, a crni biber dodatno će pojačati njihova svojstva. Bolja probava, niži holesterol, bolje pamćenje i bolji sveukupni osjećaj odmah nakon buđenja – nije li to nešto za čim svi težimo, ući u novi dan spremni i odmorni?

Za jednu šoljicu potrebno je

  • 1 šoljica kokosovog ili bademovog mlijeka
  • 1 kašičica meda
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • pola kašičice naribanog đumbira
  • pola kašičice cimeta
  • prstohvat crnog bibera
  • Ako želite da je napitak topao onda prvo zagrijte mlijeko pa u njega umiješajte sve sastojke, ali ljetna varijanta je ipak ona hladna – pomiješajte sve sastojke u blenderu da se dobro povežu te ih prelijte preko leda.
  • Za onaj ekstra ‘boost’ koji smo spomenuli, prvo skuhajte malo bosanske kafe, prelijte preko leda, na kraju dodajte zlatno mlijeko i promiješajte.

Ako želite da je napitak topao onda prvo zagrijte mlijeko pa u njega umiješajte sve sastojke, ali ljetna varijanta je ipak ona hladna – pomiješajte sve sastojke u blenderu da se dobro povežu te ih prelijte preko leda.

Za onaj ekstra ‘boost’ koji smo spomenuli, prvo skuhajte malo bosanske kafe, prelijte preko leda, na kraju dodajte zlatno mlijeko i promiješajte.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *