Umjesto da oprema bude dostavljena zdravstvenim ustanovama, predmet je istrage

0
81

Javne nabavke za tajno bogaćenje, pokazalo se, ni u vrijeme globalne pandemije nije izuzetak kada je u pitanju naša država.

Direktorica Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić navodi kako se zbog pandemije iskoristila prilika: “Iako postoje kompanije koje se godinama bave proizvodnjom i nabavkom medicinske opreme, išlo se na neke potpuno nelogične izbore, nejasne kriterije izbora, ali i šta su te firme mogle isporučliti”.

Sve ove nabavke u interesovanju su nadležnih institucija. O njima se raspravljalo u federalnim, ali i kantonalnim zastupničkim klupama.

“Mislim da bi tužilaštvo najviše i trebalo istražiti, gdje su sve tokovi novca išli, na koji način i ko stoji iza svega toga jer mislim da ono što imamo na papiru i šta je stvarno u pozadini svega – nije isto. Nemam preveliku vjeru da će tužilaštvo ulaziti u detalje, imajući u vidu ranija iskustva sa sličnim aferama i načinom na koji su ti slučajevi završili”, dodaje Korajlić

Vlada Federacije će sutra razmatrati nabavke svih drugih organa u entitetu. Sve opet ide pred Parlament, gdje je najavljeno i javno saslušanje aktera afere Respirator.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here