Ukrajinski obavještajci tvrde: Putin razmišlja o “korejskom” scenariju za Ukrajinu

Šef obavještajne agencije Ministarstva obrane Ukrajine Kirilo Budanov izjavio je da ima razlozga za vjerovati da ruski predsjednik Vladimir Putin razmišlja o “korejskom” scenariju za Ukrajinu.

“Nakon neuspjeha u blizini Kijeva i nemogućnosti rušenja središnje vlade Ukrajine, Putin već mijenja glavne operativne smjerove – to su jug i istok. Ima razloga vjerovati da razmišlja o korejskom scenariju za Ukrajinu. Naime, nastojat će nametnuti distribucijsku liniju između neokupiranih i okupiranih područja naše zemlje. Zapravo, riječ je o pokušaju stvaranja Sjeverne i Južne Koreje u Ukrajini. Osim toga, on zasigurno nije u mogućnosti zauzeti cijelu državu”, kazao je Budanov, a prenosi Interfax-Ukraine.

Uvjeren je da je uspostava kopnenog koridora prema Krimu i dalje jedno od najvažnijih pitanja za ruski režim. No, kako ističe Budanov, problem u izvršenju tog plana predstavlja “neuništiv ukrajinski Mariupolj”.

“Okupator će pokušati objediniti okupirana područja u jedan kvazi-državni entitet koji će se protiviti neovisnoj Ukrajini. Već vidimo pokušaj stvaranja “paralelnih” vlasti na okupiranim područjima. Možda će se htjeti dogovoriti o tome na međunarodnoj razini”, izjavio je šef obavještajne agencije.

Istaknuo je kako ukrajinski otpor i skupovi ukrajinskih građane na okupiranim prostorima kompliciraju provođenje ruskih planova u djelo.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *