Ukrajinski ambasador u Sarajevu: Razgovori o aferi “Ikona”

Ukrajinski ambasador za BiH i Hrvatsku Vasilj Kirilič danas je stigao u Sarajevo i uputio se u Ministarstvo vanjskih poslova BiH gdje će razgovarati sa šeficom bh. diplomatije Biserom Turković, a jedna od ključnih tema je afera “Ikona”.

Nakon toga će obaviti sastanak s glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić, potvrđeno je za Klix.ba.

Pored protokolarnih tema o bilateralnoj saradnji BiH i Ukrajine te razmjene mišljenja o saradnji na području nadležnosti institucija za provođenje zakona, glavna tema sastanka će biti 300 godina stara i pozlaćena ikona za koju Ukrajina duže od mjesec tvrdi da je njihovo kulturno blago, a koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu 14. decembra prošle godine u sjedištu Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu u društvu najviših entitetskih funkcionera.

Za očekivati je da ambasador Kirilič predstavi dokaze da je spomenuta ikona zaista vlasništvo Ukrajine te zatraži od nadležnih institucija u našoj državi da punom parom intenziviraju istragu i dokažu otkud ikona u rukama lidera SNSD-a Milorada Dodika i kako se našla na teritoriji BiH te da bude vraćena u Ukrajinu.

Ukrajinska ambasada u Bosni i Hercegovini je 28. decembra zatražila da ikona bude vraćena u Ukrajinu.

Mislite na svoje zdravlje
PRODIŠITE PUNIM PLUĆIMA

-Ako je prvi korak već poduzet – ikona je vraćena u Sarajevo, onda se mora poduzeti i drugi – da se vrati u Ukrajinu, rekao je ambasador Ukrajine u Hrvatskoj i BiH za ukrajinske medije.

Ukrajina je u više navrata zatražila vraćanje ikone tvrdeći da ona predstavlja njihovo kulturnog blago, što dokazuje i pečat na poleđini predmeta, a šef ukrajinske diplomatije Dmytro Kuleba je poručio da “Dodik nastavlja lagati”.

I dok se na političkoj sceni vode napadi i odbrane u vezi s aferom koju je otkrio portal Klix.ba, Tužilaštvo BiH je 20. decembra saopćilo da postupajući tužilac u predmetu poznatom kao “Ikona” intenzivno poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka, među kojima je već saslušan ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija. Također je potvrđeno pisanje portala Klix.ba da je ukrajinski ambasador zatražio hitan sastanak s glavnom tužiteljicom i ministricom vanjskih poslova BiH. (kb,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *