Ukrajinci traže odgovore o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu

Ne stišava se bura oko diplomatskog skandala nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ikonu staru 300 godina ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

Sumnja se da je ikona iznijeta iz Luganska, grada na istoku Ukrajine koji se nalazi na teritoriji koja je od 2014. godine pod kontrolom proruskih snaga. Ikonu je Dodik poklonio Lavrovu 14. decembra, tokom posjete ruskog šefa diplomatije našoj zemlji. Kako se navodi, pečat na ikoni svjedoči o tome da je u vlasništvu sovjetske Ukrajine.

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini je 16. decembra uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH, sa pitanjem kako je ikona dospjela u BiH.

– Naše diplomate će se u narednih nekoliko dana sastati sa bosanskim kolegama – rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko za BBC na ukrajinskom.

Dodao je da će javnost biti obaviještena o ishodu sastanka. Iz ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova dodaju da su diplomate za poklon saznale iz medija, zahvaljujući fotografijama pečata koji navodno potvrđuje njeno ukrajinsko porijeklo.

– Želimo objašnjenje kako se ikona uopće našla u Bosni i Hercegovini, ali i kako je došlo do odluke da bude poklonjena ruskom ministru -zaključuje Nikolenko.

U noti koju je ambasada Ukrajine uputila bosanskim diplomatama između ostalog se navodi da je Lugansk na teritoriji koja je pod okupacijom Rusije, pa bi eventualno prikrivanje informacija o tome kako je ikona dospjela u BiH moglo da se protumači kao “podrška agresivne ruske politike prema Ukrajini”.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je povodom note da tužilaštvo “ima ozbiljnu osnovu da izvrši uvid kako je Dodik došao u posjed otuđene ukrajinske imovine”. Ovo nije prvi put da se Dodik našao u centru skandala sa ukrajinskim diplomatama. U martu 2014. godine, ambasada Ukrajine kritikovala je Dodika zbog podrške koju je iskazao Rusiji povodom aneksije Krima. (BBC)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *