Ukrajinci se domogli najmodernijeg ruskog sustava

Ukrajinske i strane obavještajne agencije mogu izvući mnogo iz osvojenih ruskih radara protuzračne obrane Barnaul-T i zapovjednih vozila

0
156

Ukrajinske vojne snage nastavljaju preotimati ili nailaziti na primjerke nekih od najsofisticiranijih ruskih kopnenih borbenih sredstava. Prošlog vikenda na internetu su se pojavile snimke koje prikazuju rusko zapovjedno vozilo protuzračne obrane opremljeno radarom, inače dio većeg sustava poznatog kao Barnaul-T, koje su ukrajinske trupe pronašle tijekom protuofenzive u sjeveroistočnoj regiji Harkov.

Činjenica da je ovo vozilo namijenjeno da služi kao detektor, zapovjedno i kontrolno mjesto te komunikacijski čvor, sve u jednom, mogla bi ga učiniti posebno neprocjenjivim izvorom obavještajnih podataka za ukrajinske i strane vlade, kao što bi mogao biti i značajan operativni gubitak za ruske snage, prenosi The War Zone. Ukrajinska vojska navodno je ovo vozilo, poznato pod oznakom 9S932-1 i akronimom MRU-B, pronašla relativno netaknuto među ostalim ruskim vozilima i topničkim oruđima u gradu Husarivka.

Vozilo 9S932-1 se najlakše može prepoznati po 1L122 radaru za nadzor i detektiranje ciljeva, koji je postavljen na gornji stražnji dio kupole i preklopljen je tijekom vožnje. Pronađeno je i TZM-T namjensko vozilo za pretovar i to za termobarični topnički raketni sustav TOS-1A, što predstavlja još jedan neuobičajen ‘plijen’. Čini se da su ukrajinske snage naišle na najmanje tri primjerka ove komponente sustava Barnaul-T, tijekom gotovo pet tjedana borbi. Ono što izgleda kao drugi 9S932-1 pronađeno je u relativno dobrom stanju u istoj regiji oko 12. ožujka.

Treći je pronađen u blizini glavnog grada Kijeva 3. ožujka ili približno tog datuma i bio je u toliko dobrom stanju da je uključen u ukrajinsku službu u za sada nejasnoj funkciji.

Barnaul-T kao cjeloviti sustav, koji je prvi put uveden u ruske vojne snage 2009. godine i navodno je postigao operativnu sposobnost do 2011. godine, dizajniran je na način da umreži različite sustave protuzračne obrane kratkog dometa (SHORAD), a da istovremeno bude u dovoljnoj mjeri mobilan da može usko surađivati ​​s napredujućim kopnenim snagama. Izvješća kažu da se radi o vrlo modernom i visoko automatiziranom sustavu dizajniranom tako da poboljša sposobnost snaga protuzračne obrane kako bi brzo mogle detektirati razne prijetnje u cijelom borbenom prostoru i hitno djelovati.

Elementi sustava Barnaul-T korišteni su u borbama u Ukrajini od najmanje 2015 godine. Primjerci 9S932-1 posebno redovito djeluju nakon što je ruska vojska pokrenula invaziju u veljači. Jedan video snimak pojavio se ovoga tjedna i navodno prikazuje ruske snage kako barataju mobilnim raketnim sustavom zemlja-zrak 9K35 Strela-10 kratkog dometa, upravo uz podršku zapovjednog vozila 9S932-1, kako bi oborile relativno mali ukrajinski bespilotni zračni sustav oktokopter.

Vojno vozilo 9S932-1, koje za kretanje koristi modificirani višenamjenski gusjenični sustav MT-LBu, služi kao zapovjedno mjesto unutar cjelokupnog sustava. Izravno je povezano s jedinicama opremljenim raznim SHORAD sustavima, kao što su gusjenični Tor-M-series (SA-15) i 9K35 Strela (SA-13) raketni sustavi zemlja-zrak, 9K33 Osa (SA-8) raketni sustavi na kotačima zrak-zrak, 2K22 Tunguska (SA-19) gusjenični sustavi protuzračne obrane i 9K333 Verba (SA-25) ručni raketni sustav zemlja-zrak, također poznat kao prijenosni protuzračni obrambeni sustav (MANPADS), prenosi Jutarnji list

U određenim slučajevima potrebna je i dodatna oprema za povezivanje vozila 9S932-1 s različitim SHORAD sustavima. Primjerice, 9K333 Verba koristi dodatni sustav poznat kao 9S935 za povezivanje s Barnaul-T mrežom preko samostalnog modula za upravljanje paljbom 9S933.

Pojavio se i video koji navodno prikazuje sustav 9S935 koji je još uvijek uredno zapakiran u kutiju, nakon što je došao u posjed ukrajinskih snaga.

Zahvaljujući svojim integriranim radarima 1L122, 9S932-1 mogu detektirati izravni cilj za SHORAD sustave s kojima su povezani putem podatkovnih veza. Također, mogu prosljeđivati ​​informacije o ciljanju s drugih zemaljskih radara i preko drugih mobilnih zapovjednih mjesta unutar sustava Barnaul-T, kao što su gusjenični 9S931 MP i 9S931-1 MP-K na kotačima. Također mogu obavljati i povrat svojih podataka u mrežu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here