Uklanjanje opasnih stakala sa zgrade na Sjenjaku u Tuzli (Foto)

Stambena zgrada uz tuzlanskom naselju Sjenjaku – blok A, za mnoge građevince i arhitekte je najlošije urađeni stambeni objekat ovog velikog naselja u istočnom dijelu Tuzle.

Zgrada je urađena mnogo prije posljednjeg rata – osamdesetih godina, i na njoj su vidljivi tragovi vremena, ali i gradnje kakva baš i nije za građevinske reference.

Stoga, stanari imaju dosta problema da, nakon što je zgrada prešla u etažno vlasništvo, objekat i, naravno, svoje stanove, održavaju sukladno vlastitim željama i potrebama.
Ali, za to uvijek treba novaca, a skupljanje mjesečne naknade za održavanje zajedničkih dijelova zgrade je sporo i nedovoljno za veće zahvate.

Također, objekat ne održava samo jedan upravitelj sa važećim certifikatom, nego skoro svaki ulaz u bloku A ima drugu firmu za održavanje stambenog prostora.

Čest je slučaj da sa zgrade otpadne fasada i ugrožava parkirane automobile i prolaznike, da voda poslije kiša “natapa” plafone stanova na gornjim spratovima. Otpadaju čak i dijelovi svjetlarnika.

Odbori etažnih vlasnika stanova reaguju tek kada se dogodi neki “incident”, što nije slučaj sa vlasnicima ulaza 5 ovog bloka Ulice Ismet Mujezinović u Tuzli.

Posredstvom svog upravitelja, sredstvima prikupljenim za održavanje zajedničkih dijelova zgrade, izmijenili su sva napukla stakla i armature, postavili su nova, ljepša i bezbjednija.

Na drugim dijelovima iste zgrade, međutim, vidljive su “zakrpe” nastale vanrednim intervencijama da bi se zatvorile pukotine nastale na fasadi unazad nekoliko godina. Pukotine su zakrpljene, a kada će doći na red uređenje fasade, niko ne zna.

Sve ovisi o punjenu budžeta za održavanje zgrade, pa ostaje da se vjeruje kako i Grad ima interesa da sistemom udruženih sredstava pomogne da zgrade izgledaju urednije, ali i sigurnije za prolaznike i parkirane automobile. (Foto: TL)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *