UKC Tuzla: Urađen složen operativni zahvat visokog rizika skolioze kičme

Operativni tim Klinike za ortopediju i traumatologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla uradio je složen operativni zahvat prilikom kojeg je odstranjen pogrešno razvijen pršljen i izvršena korekcija deformiteta kičme.

Prema riječima v. d. načelnika Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC Tuzla, doc. dr. Aleksandra Vujadinovića, kod šesnaestogodišnjeg pacijenta iz Konjica urađena je ekscizija hemivertebrae prilikom koje je uklonjen abnormalano oblikovani pršljen kičmenog stuba.

Kako je istakao doc. dr. Vujadinović radi se o operaciji kongenitalne skolioze, odnosno urođene skolioze koja nastaje zbog poremećaja u razvoju određenog dijela kičmenog stuba, konkretno pršljena. Poremećaj se javlja u periodu od 4. do 6. nedjelje intrauteriog razvoja, ne može se predvidjeti, niti spriječiti. Vremenom kako organizam raste i kako se kičmeni stub izdužuje tako se i deformitet povećava. Mi smo po prvi put uradili operativni zahvat koji se sastoji od isjecanja i odstranjenja tog pršljena na način da usput izvršimo i korigovanje skolioze, koliko je to moguće u ovoj životnoj dobi, i tako spriječimo dalji nastanak deformiteta.

Ova operacija je bila visokog rizika zbog mogućih neuroloških ispada, pa i oduzetosti donjih ekstremiteta, te smo prije operacije pacijenta i njegove roditelje upoznali sa mogućim rizicima. Operacija i postoperativni tok su protekli uredno i zadovoljni smo ishodom”, rekao je doc. dr. Vujadinović.

Operativni tim Klinike za ortopediju i traumatologiju koji je učestvovao u izvođenju ovog operativnog zahvata činili su: operatori doc. dr. med. sci. Aleksandar Vujadinović i mr. med. Mahir dr. Jašarević, instrumentarke Ankica Vareškić i Amira Fišeković, anestezolozi dr. Amir Slipičević i dr. Jasmina Jakubović, anestetičari Indira Okanović i Samir Kunosić i inžinjer radiologije Damir Pejić, saopćeno je iz UKC-a Tuzla. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *