UKC Tuzla: Osam transplantacija u mjesec dana

Na Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli za samo jedan mjesec tim ljekara, izvršio je transplantaciju osam organa teško oboljelim osobama kojima je to bila jedina nada za život.

Iako Bosna i Hercegovina nije visoko na ljestvici zemalja kada je riječ o donaciji i transplantaciji organa, veliki pomak desio se na UKC-u u Tuzli.

Transplantirane su dvije jetre, četiri bubrega i dvije rožnice. Svi organi u organizmima pacijenata kojima smo transplantirali za sad pokazuju dobru funkciju, što je ohrabrujuće.

Transplantacije su moguće zahvaljujući ljudima koji shvataju koliko je značajan i human ovaj čin. Jedan od njih je i Lukavčanin Ismet Halilović, koji je, nakon što je izgubio sina Emira u saobraćajnoj nesreći, pristao donirati njegove organe, čime je spasio tri života.

Doniranje organa je najplemenitiji čin, a to najbolje znaju oni koji su tako započeli ‘novi život’. Eldini Softić iz Tuzle je prije 5 godina transplantirana jetra, a kaže da samo oni koji su u životnoj opasnosti mogu razumjeti značaj ovog čina.

Broj onih koji čekaju da započnu novi život je iz dana u dan sve veći, a lako bi mogli biti spašeni ako bismo situaciju posmatrali iz dva ugla..

-To su samo trenuci, ali uvijek u podsvijesti treba imati da je s jedne strane slike tvoj neko, sin ili kćerka, a s druge je neko kome treba trenutno pomoć, kaže Halilović.

Da bi postali potencijalni donatori, građani mogu potpisati donorske kartice kod svojih porodičnih ljekara.(ftv,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *