UKC Tuzla: Osam transplantacija u mjesec dana

0
993

Na Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli za samo jedan mjesec tim ljekara, izvršio je transplantaciju osam organa teško oboljelim osobama kojima je to bila jedina nada za život.

Iako Bosna i Hercegovina nije visoko na ljestvici zemalja kada je riječ o donaciji i transplantaciji organa, veliki pomak desio se na UKC-u u Tuzli.

Transplantirane su dvije jetre, četiri bubrega i dvije rožnice. Svi organi u organizmima pacijenata kojima smo transplantirali za sad pokazuju dobru funkciju, što je ohrabrujuće.

Transplantacije su moguće zahvaljujući ljudima koji shvataju koliko je značajan i human ovaj čin. Jedan od njih je i Lukavčanin Ismet Halilović, koji je, nakon što je izgubio sina Emira u saobraćajnoj nesreći, pristao donirati njegove organe, čime je spasio tri života.

Doniranje organa je najplemenitiji čin, a to najbolje znaju oni koji su tako započeli ‘novi život’. Eldini Softić iz Tuzle je prije 5 godina transplantirana jetra, a kaže da samo oni koji su u životnoj opasnosti mogu razumjeti značaj ovog čina.

Broj onih koji čekaju da započnu novi život je iz dana u dan sve veći, a lako bi mogli biti spašeni ako bismo situaciju posmatrali iz dva ugla..

-To su samo trenuci, ali uvijek u podsvijesti treba imati da je s jedne strane slike tvoj neko, sin ili kćerka, a s druge je neko kome treba trenutno pomoć, kaže Halilović.

Da bi postali potencijalni donatori, građani mogu potpisati donorske kartice kod svojih porodičnih ljekara.(ftv,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here