UKC Tuzla još bez aparata za zračenje, pacijenti idu u druge kliničke centre (Video)

Dok se ne nabavi linearni akcelerator i okončaju tenderske procedure, teški onkološki pacijenti će prolaziti put dug stotinama kilometara kako bi dobili zdravstvenu uslugu

(Dr. Igor Hudić i dr. Denijal Tulumović na konferenciji za novinare (Screenshot)

Federalna televizija je više puta u toku protekle godine izvještavala o kvaru linearnog akceleratora – aparata za zračenje i liječenje najtežih bolesnika u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli. Sredstva za nabavku novog aparata su obezbijeđena još u septembru prošle godine, ali aparat još uvijek nije nabavljen. Za to vrijeme oko stotinu pacijenata sa područja Tuzlanskog kantona radioterapiji se podvrgava u kliničkim centrima u Zenici, Sarajevu i Mostaru.

Još prošle godine, Vlada Tuzlanskog kantona je izdvojila više od osam miliona maraka za nabavku linearnog akceleratora, potrebnog za liječenje onkoloških pacijenata u UKC-u Tuzla. Od tada do danas traju tenderske procedure. Spomenuti aparat još nije nabavljen, s obzirom na to da njegovu nabavku usporavaju žalbe ponuđača, objavila je večera federalna.ba.

Zadnja odluka Ureda za žalbe došla je pet minuta prije nego što ćemo pristupiti otvaranju tenderske dokumentacije”, istakao je prof. dr. Denijal Tulumović, v. d. direktora UKC-a Tuzla.

Teški onkološki pacijenti za to vrijeme nisu prepušteni slučaju. Dok se na nabavi sva potrebna oprema, uključujući i linearni akcelarator, pacijenti su zbrinuti u kliničkim centrima u našoj zemlji. Ponovo se priča o nedostatku linearnog akcelaratora nedavno aktualizirala u javnosti, a jedan od povoda očitovanja menadžemnta ove zdravstvene ustanove su i informacije na društvenim mrežama da pacijenti umiru u UKC-u Tuzla zbog nedostatka aparata.

Niko od pacijenata nije umro zbog toga što mu nije dat radioterapijski tretman. Hitne slučajeve vrlo brzo zbrinjavamo u Kliničkom centru u Mostaru, u Kliničkom centru u Sarajevu i u Kantonalnoj bolnici u Zenici po hitnom protokolu”, dodao je Tulumović.

Pogledajte prilog FTV

Oko stotinu pacijenata sa područja Tuzlanskog kantona, za sada je na listi za radioterapiju. Kako bi smanjili opterećenje u Kantonalnoj bolnici u Zenici, ljekari UKC-a u ovu ustanove odlaze i kao ispomoć kolegama.

Od tog broja samo 37 pacijenata čeka na radioterapiju između dva i tri mjeseca. Optimalno započinjanje radioterapijskog tretmana je do dva mjeseca i svugdje u okruženju je ta lista čekanja između dva i tri mjeseca”, naveo je dr. Igor Hudić, pomoćnik direktora za medicinske poslove.

A dok se ne nabavi linearni akcelerator i okončaju tenderske procedure, teški onkološki pacijenti će i pored svoje bolesti prolaziti i put dug stotinama kilometara kako bi dobili zdravstvenu uslugu, objavila je federalna.ba.

Podijeli

3 0 komentara

  1. Vaznije je imati oklopne transportere, komada vise od jedan, nego nekakav akcelerator….spala je Tuzla da zivinicki kokosar odlucuje o zivotu i smrti, i naravno, lovi koja uskoro kapa iz EU pipe…

  2. Nedostatak spomenutog ispravnog onkološkog terapeutskog uređaja na UKC je ogromna sramota našeg javnog zdravstvenog sistema zbog čega treba i ovo pojasniti. Ili je novinar pogrešno napisao ili zaista direktor UKC nezna da se u postupku javne nabavke ne otvara tender (on se javno objavljuje) već se pristigle ponude javno otvaraju. Verovatno se radi da je zbog žalbe na tenderske dokumentaciju privremeno, prije otvaranja ponuda, obustavljen proces ove nabavke. U zakonskom roku žalba treba biti riješena.
    Nadam se da je UKC odabrao sa velikim razlogom skraćeni postupak javne nabavke i da je ovaj tender napisan bez kršenja zakonskih odredbi.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *