UIO: Oduzeti duhan i cigarete u vrijednosti od 180.000 KM

Bez obzira na vanrednu situaciju uzrokovanu virusom COVID-19, službenici grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i dalje intenzivno provode aktivnosti na terenu.

Iz UIOBiH preciziraju da su ovlašteni službenici UIO-a iz Regionalnog centra Sarajevo u nekoliko odvojenih akcija oduzeli 1.159 kilograma duhana i 648 kutija cigareta, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO-a.

Ukupna tržišna vrijednost akciznih proizvoda koji su trebali biti prodani na crnom tržištu u BiH, iznosi 180.000 KM.

Postupajući prema uputama dežurnog tužioca Tužilaštva BiH, a na osnovu ranijih operativnih aktivnosti provedenih na terenu, ovlašteni službenici UIO-a pretresli su objekte na dvije lokacije na području općine Ilidža te oduzeli 919,5 kilograma duhana i 648 kutija cigareta.

Ti proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO-a, a bili su namijenjeni za prodaju na području Kantona Sarajevo.

I na putu Sarajevo – Konjic, prilikom kontrole putničkog vozila, oduzeli su 120 kilograma rezanog sušenog duhana, koji je bio namijenjen za prodaju na crnom tržištu.

Protiv osoba od kojih su privremeno oduzeti ovi akcizni proizvodi, bit će pokrenuti odgovarajući postupci pred nadležnim sudovima u BiH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *