UIO BiH: Oduzete cigarete i duhan tržišne vrijednosti 76.000 KM

U nastavku pojačanih aktivnosti na sprječavanja nelegalnog prometa duhana i duhanskih prerađevina, pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH u nekoliko odvojenih akcija oduzeli su akciznu robu tržišne vrijednosti 76.000 KM.

Ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Banja Luka privremeno su oduzeli 945 paklica cigareta stranog porijekla i 68,50 kilograma sitno rezanog duhana. Oduzeti akcizni proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje, već su bili namijenjeni crnom tržištu.

Procijenjena tržišna vrijednost oduzete akcizne rone iznosi oko 15.000 KM.

Službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo proveli su pojačane kontrole putničkih i teretnih motornih vozila na putnim komunikacijama Sarajevo-Zenica i Sarajevo-Konjic, gdje je pronađeno i privremeno oduzeto 250 kg rezanog sušenog duhana i 3.750 paklica cigareta. Navedena roba također nije bila obilježena akciznim markicama i bila je namijenjena crnom tržištu.

Ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe je oko 61.000,00 KM.

Protiv lica od kojih je oduzeta navedena akcizna roba, bit će pokrenuti prekršajni i krivični postupci kod nadležnih sudova.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada Sjedinjenih Država putem Programa EXBS. UIO poziva sve građane da na liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili nelegalnu prodajuakciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i anonimni.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *