Uhapšene tri osobe zbog sumnje da su namjeravali prodati oružje i eksplozive u EU

Djelujući po nalogu šefa Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e, MUP-a ZDK i MUP-a TK vrše pretrese i hapšenja na više lokacija na području Zeničko-dobojskog kantona, Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo.

U okviru pretresa otkriveno je i zaplijenjeno oružje, eksploziv i minsko-ekspolzivna sredstva, za koje se sumnja da su planirani za međunarodno krijumčarenje i nezakonite aktivnosti.

Kako saznaje Klix.ba uhapšene su tri osobe, a izvršeni pretresi na više lokacija na području Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo. Uhapšeni se sumnjiče za krivična djela neovlašten promet oružjem i vojnom opremom i proizvodnja oružja od vojne namjene.

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti, prikupljene su informacije i dokazi da su osobe koje su se ranije dovodile u vezu sa radikaliziranim osobama, pribavile određenu količinu oružja i eksploziva, čija nabava i držanje građanima uopće nije dozvoljena, sa namjerom da sredstva prokrijumčare u zemlje Evropske unije, gdje bi bila korištena za izvršenje kriminogenih aktivnosti.

Tokom pretresa i hapšenja otkriveno je i zaplijenjeno oružje, eksploziv i minsko-eksplozivna sredstva.

Aktivnosti su realizirane u auradnji i komunikaciji sa tužilaštvom i MUP-om ZDK.

Dalje aktivnosti provodit će se po nalogu tužitelja iz Odsjeka za terorizam, koji vodi i koordinira akciju. (Klix)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *