Uhapšen jedan od najtraženijih bjegunaca iz BiH: Krio se 22 godine

Nikodin Komadara (52) zvani Nidžo, osumnjičeni za ubistvo konduktera “Romanija prevoza”, Željka Minića i ranjavanje još dvije osobe 1999. godine na Palama, pritvoren je u Kazneno-popravnom zavodu “Kula” u Istočnom Sarajevu.

Komadara, koji važi za jednog od najtraženijih bjegunaca u BiH, uhapšen je u Moskvi na osnovu međunarodne potjernice koja je za njim raspisana davne 2003. godine.

Otkriven je zahvaljujući opsežnim provjerama koje je, sa drugim zemljama, sprovodio MUP Republike Srpske.

“Prilikom hapšenja Komadara imao je falsifikovane putne isprave, izdate na ime Dragan Ilić”, rekao je izvor iz MUP-a RS za srbijanske medije.

Na zahtjev pravosudnih organa, Rusija je 28. januara Komadaru izručila u BiH, da bi mu Okružni sud u Istočnom Sarajevu sutradan odredio pritvor.

“Određen mu je jednomjesečni pritvor koji, prema ovom rješenju, može trajati do 28. februara. Pritvor je određen zbog opasnosti od bijega”, rekao je predsjednik Okružnog suda u Istočnom Sarajevu Senaid Ibrahimefendić.

On kaže da je Komadara pod istragom zbog sumnje da je 3. juna 1999. godine oko 12.20 sati, nakon prethodnih sukoba, na autobuskoj stanici na Palama hicima iz pištolja ubio konduktera Željka Minića.

Pročitajte i ovo
MOŽE LI VAKCINA RIJEŠITI PROBLEME I SA DRUGIM SOJEVIMA COVIDA?

“Minić je pogođen sa četiri metka iz pištolja kalibra 7,65 milimetara u glavu i grudni koš. Tada su lakše ranjeni putnici iz autobusa Milanka Elez i Srđan Savić. Izvršilac se nakon počinjenog krivičnog djela dao u bjekstvo”, rekao je Ibrahimefendić.

On je pojasnio da u ovom slučaju nema zastare, te da OJT Istočno Sarajevo sprovodi istragu s ciljem podizanja optužnice.

Na prijedlog MUP-a RS, u 2020. godini raspisane su 52 međunarodne potjernice, na osnovu kojih je pronađeno i uhapšeno 11 bjegunaca. Lani su locirana i uhapšena još 33 bjegunca za kojima su potjernice raspisane ranijih godina.(rsa,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *