Ugrožena flora i fauna: U okeanima širom svijeta završilo 1,56 milijardi zaštitnih maski

0
155

Procjenjuje se da je ove godine zbog pandemije koronavirusa u okeanima širom svijeta završilo 1,56 milijardi zaštitnih maski, što ostavlja teške posljedice na morsku floru i faunu, stoji u izvještaju nevladine organizacije za zaštitu mora sa sjedištem u Hong Kongu.

U tom izvještaju organizacije Okeani Azije (Oceans Asia) je navedeno da je zbog nepropisno odbačenih maski morski svijet onečišćen sa dodatnih od 4.680 do 6.240 tona plastike.

Pandemija je također znatno povećala upotrebu jednokratne plastike, dok su ekološki prihvatiljive politike ugrožene i unazađene.

“Veća briga o ličnoj higijeni i češća kupovina hrane ‘za ponijeti’, rezultirali su povećanom upotrebom plastike, posebno plastične ambalaže”, kazao je Gary Stokes, direktor operativnog dijela nevladine organizacije Oceans Asia.

Dodao je i to da je u međuvremenu odgođen ili za sada odbačen niz mjera čija je svrha smanjiti potrošnju plastike, poput zabrane jednokratnih plastičnih vrećica.

U izvještaju je naglašeno da je za razgradnju zaštitnih maski potrebno čak 450 godina, a za to vrijeme mikroplastika može znatno naškoditi morskom svijetu i ekosistemima.

“Od posljedica onečišćenja plastikom svake godine smrtno strada oko 100.000 morskih sisavaca i kornjača, više od milion ptica, čak i velik broj riba, beskičmenjaka i ostalih životinja. Taj proces iznimno negativno utječe na ribarstvo i turističku industriju, a globalnu ekonomiju košta oko 13 milijardi američkih dolara godišnje”, dodao je Stokes.

U izvještaju je predloženo češće korištenje maski koje su za višekratnu upotrebu, a vlade su pozvane na ubrzanje razvoja alternativnih tipova maski i edukaciju i informisanje javnosti o pravilnom odlaganju otpada, pišu lokalni mediji.

“Ključno je da se angažujemo na što manjem korištenju plastike za jednokratnu upotrebu i u tome svi moramo ravnopravno učestvovati”, poručio je Teale Phelps Bandaroff, direktor Odjela za istraživanja nevladine organizacije Oceans Asia. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here