UEFA predstavila službenu loptu Evropskog prvenstva 2024. 

Adidasova lopta nosit će naziv Fusballliebe, odnosno nogometna ljubav, napisala je UEFA uz obrazloženje da je lopta inspirirana užitkom nogometa i energijom turnira na starom kontinentu

UEFA je na posebnoj ceremoniji na Olimpijskom stadionu u Berlinu predstavila loptu za Evropsko nogometno prvenstvo 2024. u Njemačkoj. 

Adidasova lopta nosit će naziv Fusballliebe, odnosno nogometna ljubav, napisala je UEFA uz obrazloženje da je lopta inspirirana užitkom nogometa i energijom turnira na starom kontinentu.

Lopta je uglavnom bijela s obojenim rubovima, a iz UEFA-e dodaju da dizajn lopte predstavlja njeno kretanje, kao i energiju igre kroz istaknutu crnu boju, dok crvena, plava, zelena i narandžasta donose vibracije svake nacije koja dolazi na turnir, kao i čistu jednostavnost nogometa. Na lopti su i ilustracije stadiona koji će ugostiti utakmice i imena gradova u kojima će se igrati.

Takozvana Fussballliebe je, prema UEFA-i, prva lopta na evropskim prvenstvima s tehnologijom povezivanja te nudi uvid u svaki element kretanja lopte i pomaže u donošenju odluka pomoću takozvane Var tehnologije koju koriste sudije.

“Evropsko prvenstvo predstavlja vrhunac reprezentativnih takmičenja u Evropi, zbog čega smo predani osiguravanju najviših mogućih standarda kvalitete i izvedbe – od stadiona do opreme”, rekao je tehnički direktor UEFA-e Zvonimir Boban prilikom uručenja lopte.

Evropsko prvenstvo 2024. bit će održano od 14. juna do 14. jula u deset njemačkih gradova. To su: Berlin, Köln, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Leipzig, München i Stuttgart, prenosi STA.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *