UEFA potvrdila da na Euro idu i selekcije iz Lige nacija

Evropska nogometna federacija (UEFA) je zvanično potvrdila da će tri mjesta na Evropskom prvenstvu 2024. godine biti osigurana za ekipe iz Lige nacija.

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine prilično dobro startala je u Ligi nacija. Nakon dvije utakmice ima četiri boda, od kojih je jedan na gostovanju Finskoj, selekciji s kojom bi trebali voditi borbu za prvo mjesto ukoliko ne bude većih iznenađenja.

Ono što je bitno naglasiti, jeste da je UEFA i ovoga puta osigurala mjesta na Evropskom prvenstvu 2024. godine koja će biti popunjena ekipama iz Lige nacija, prenosi Klix.

Naime, Evropsko prvenstvo u Njemačkoj igra se 2024. godine. Tako je domaćin Njemačka već osigurala svoje mjesto na smotri najboljih selekcija Evrope, a pridružit će joj se 20 reprezentacija kroz kvalifikacije.

Preostala tri mjesta popunit će se kroz baraž koji će se igrati na osnovu rezultata iz Lige nacija. U baražu će učestvovati 12 selekcija.

“Tri od 24 mjesta na UEFA Euru 2024. godine bit će osigurana za selekcije iz Lige nacija. Bit će određeno 12 timova koji će igrati play-off, a u pitanju je 12 pobjednika grupa u ligama A, B i C. Ako su se pobjednici plasirali već na Evropsko prvenstvo, bit će zamijenjeni najbolje rangiranom selekcijom iz njene lige. Ukoliko u ligi ne bude dovoljno selekcija koje se nisu kvalifikovale kroz kvalifikacije, baraž će se popuniti selekcijama iz naredne lige, zaključno s ligom D“, navodi se u saopštenju UEFA-e.

To je odlična vijest za reprezentaciju BiH. Iako ćemo svoju šansu tražiti kroz kvalifikacije, čiji žrijeb će biti održan u oktobru ove godine, dobar rezultat u Ligi nacija dao bi nam dodatnu šansu da konačno izborimo plasman na Evropsko prvenstvo, prvi put od nastanka. (SCsport)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *