UEFA novčano kaznila Velež zbog ispada navijača

0
83
velez kazne uefa navijaci konferencijska liga
Rođeni će morati izdvojiti 4.500 eura zbog ubacivanja predmeta u teren od strane navijača, (Foto: Arhiva)

Krovna europska nogometna organizacija (UEFA) objavila je odluke Disciplinske komisije među kojima je i novčana sankcija izrečena mostarskom Veležu zbog propusta u organizaciji u meču 3. pretkola Konferencijske lige protiv švedskog Elfsborga.

Susret je odigran 12. augusta ove godine na stadionu Grbavica, gdje je oko 10.000 pristalica Rođenih napravilo sjajnu atmosferu. Nažalost, Švedi su slavili sa 4:1 i nakon 1:1 u prvom meču prošli su dalje.

I pored sjajnog ambijenta, bilo je određenih propusta u organizaciji pa će Velež morati platiti ne tako malu novčanu kaznu.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, Rođeni će morati izdvojiti 4.500 eura zbog ubacivanja predmeta u teren od strane navijača, dodatnih 5.550 će platiti zbog upotrebe baklji, a kažnjeni su i sa 8.000 eura zbog korištenja lasera.

Kazna mora biti uplaćena u roku od 90 dana od objavljivanja odluke UEFA-e.

Obrazloženje UEFA-e za kaznu Veležu (Foto: UEFA)

 

Također, mostarski klub je od UEFA-e zbog sličnih ekcesa navijača prethodno kažnjen sa skoro 16.000 eura. Platili su 12.750 eura za gostujući meč protiv Elfsborga, te 3.000 eura za domaći susret protiv AEK-a.

Ukupno, Rođeni su tokom europskih nastupa kažnjeni sa 34.000 eura, što svakako nije mala cifra.

Ipak, za utjehu je da su i zaradili najviše od svih bh. klubova u europskim nastupima ove sezone. Velež je za prolazak prva dva pretkola u Konferencijskoj ligi protiv Colerainea i AEK-a inkasirao 850.000 eura. (tl, kl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here