Udruženje BH novinari zahtijevaju od Dodika da prestane s nasiljem nad medijima

1
311

Upravni odbor Udruženja BH novinari zahtijeva od člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da ‘prestane s nasiljem nad medijima, te svoj odnos prema medijima i novinarima uskladi sa demokratskim vrijednostima i medijskim slobodama koje uključuju slobodu kritike javnih zvaničnika, poštivanje normi pristojne komunikacije i uvažavanje uloge medija u društvu’.

– Zbog učestalosti napada, njihovog paranoičnog ponavljanja i brutalnosti, BH novinari će zatražiti od Evropske federacije novinara, Vijeća Evrope i Ureda OSCE-a za slobodu medija posebne reakcije i intervencije za zaštitu slobode izražavanja i sigurnosti novinara u cijeloj BiH, posebno u entitetu Republika Srpska – navodi se.

Naglašava se da je u posljednjih nekoliko godina Linija za pomoć novinarima zabilježila najmanje 20 napada i prijetnji Milorada Dodika novinarima i medijima iz cijele BiH, s fokusom na BNTV, FTV, BHRT, Oslobođenje, novinsku agenciju Beta ….

– Na posebnom zasjedanju Narodne Skupštine Republike Srpske, u srijedu u Banjoj Luci, Dodik je portal Klix nazvao “neprijateljskim medijem” za Republiku Srpsku. Time je zloupotrijebio skupštinsku govornicu za obračun sa tim medijem i njegovim novinarima – navodi se. (Fena)

1 komentar

  1. Navodeći se likom i djelom dotičnog, da se mene pita, da bi neko postao član Predsjedništva BiH, osim neposrednog odabira građana, morao bi ispunjavati još jedan vrlo bitan uslov. Obavezan psihijatrijski pregled međunarodnih liječnika iz te struke. Tada ne bi dolazili do svega ovoga, jer ovaj čovjek, koji se odaziva na ime Milorad Dodik, klasičan je primjer psihičkog bolesnika, labilne, nemoralne i poodvojene ličnosti. Ovako, može mu se. Sada je pomalo kasno, jer Mile u svojoj eri, u svom mandatu, svoju bolest, svoje sulude ideje i frustracije liječi preko svih nas i na štetu svih nas.
    Što se tiče novinara i njegovog odnosa prema njima, većina je sama sebi kriva. Radi čitanosti ili gledanosti, više svjesno nego nesvjesno, konkretni Dodikovi potezi, njegova obraćanja i izjave, “bombarduju” na sve strane, praveći se konstantna i nepotrebna medijska ekskluziva. Za to postoji lijek, a to je maksimalno moguća ignorisanost. Znači, što manje, samo neophodno i na kapaljku. Ova sirovina, neotesana i bez obraza, “snagu” postiže hraneći se svojom medijskom eksponiranošću. Medijskom blokadom ostavite tog neozbiljnog i neodgovornog Laktaškog baju samog i u krugu svojih istomišljenika, neka živi i neka žive u svom svijetu. Bolje reći polusvijetu. Kada dođe vrijeme da razum preovlada, u svojoj ekonomskoj i moralnoj neimaštini, kada budu svjesni da ideja o samostalnosti “ne pije vode”, tada će mu se brže presuditi. Presuditi će mu isti oni koje on predstavlja, isti oni koji se u njega zaklinju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here