Učenici Medicinske škole Tuzla istraživali probleme u zdravstvu. Evo šta su zaključili

Problemi o kojima također treba govoriti su neadekvatni uslovi za pacijente u bolnicama, nedostatak materijalnih resursa, te veliki stepen korupcije u zdravstvu

(Učenici Medicinske škole u Tuzli istraživali su probleme u zdravstvu i iznijeli zaključke – Foto: A.Š.)

Budući medicinski radnici, učenici trećeg razreda Srednje medicinske škole u Tuzli, iskazali su veliku zabrinutost za zdravstveni sistem koji polako, ali sigurno zakazuje, navodi se u saopštenju učenika Medicinske škole Tuzla, koje objavljujemo u cjelini.

Ovi mladi ljudi u sklopu predmeta “Demokratija i ljudska prava” već nepuna četiri mjeseca kontinuirano istražuju o ovoj problematici. Smatraju da je, nažalost, u sve ovo umiješana politika. Kao korijen problema ističe se nedostatak ljudskih resursa, odnosno medicinskih radnika, te je upitno zbog čega se u radni odnos primaju NK radnici, te radnici koji nisu adekvatno obrazovani za najhumaniji i najvažniji posao na ovom svijetu.

U domovima zdravlja ljekare ne šalju na specijalizaciju, uz izgovor da je problem nedostatak materijalnih sredstava. Ali, koliko je to istina?

Umjesto da školuju svoje mlade ljekare, oni radnike posuđuju iz drugih zdravstvenih ustanova ili zapošljavaju penzionere po ugovoru o djelu. Problemi nedostatka finansija su tema o kojoj se svakodnevno priča, dok je velika istina, ustvari, to da se određena svota novca ne rasporedi pravilno zbog loše organizacije unutar pojedine ustanove.

Problemi o kojima također treba govoriti su neadekvatni uslovi za pacijente u bolnicama, nedostatak materijalnih resursa, te veliki stepen korupcije u zdravstvu. Svi ovi problemi, mogu imati kobne posljedice koje će cijelo stanovništvo osjetiti.

Kroz svoje istraživanje, učenici su posjetili osobe viših pozicija u Ministarstvu zdravstva TK, Zavodu za zdravstveno osiguranje TK, tri doma zdravlja na području Tuzlanskog kantona, te u Univerzitetskom Kliničkom Centru u Tuzli.

Budući da već dugi niz godina građani osjete posljedice ovog problema na vlastitoj koži, učenici Ill d razreda su odlučili “uzeti stvar u svoje ruke”, jer jednog dana svako od nas može biti na bolesničkom krevetu. Učenici istražuju zabrinjavajuće stanje zdravstvenog sistema, koji je srce našeg društva. Njihova analiza otkriva da nedostatak medicinskih radnika predstavlja značajan izazov, stvarajući
ozbiljne probleme u pružanju adekvatne zdravstvene usluge.

Uz to, prepoznaju važnost osiguravanja pacijentima optimalnih uslova i visokokvalitetne njege.
U svojoj misiji poboljšanja situacije, učenici naglašavaju da je ključno zajedničkim naporima djelovati kako bi se stvorio pravedan i efikasan zdravstveni sistem za sve. Njihova inicijativa usmjerena je na osvještavanje problema, istraživanje uzroka te aktivno zalaganje za
održive promjene.

Ovim putem, pridružuju se širem pokretu koji prepoznaje važnost srži zdravstvenog sistema u društvu i potiče suradnju kako bi se osiguralo zdravlje za sve građane, navodi se u tekstu koji nam je dostavljen danas od učenika Medicinske škole u Tuzli. (A. Šekambet)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *