Učenici iz BiH osvojili bronzane medalje na Evropskoj olimpijadi iz fizike

0
337

Marko Vučić i Sergej Krčmar, učenici banjalučke Gimnazije nedavno su na Evropskoj olimpijadi iz fizike, koja je zbog pandemije koronavirusa održana putem interneta, osvojili bronzane medalje za svoje znanje.

Mladi Banjalučani takmičili su se u prostorijama Elektrotehničkog fakulteta, a organizatori su putem aplikacije “Zoom” pratili njihov rad takmičara iz evropskih zemalja kako bi sve proteklo regularno. Dva dana po pet sati, pod maskama, rješavali su prvo teorijski, a zatim i eksperimentalni dio takmičenja.

Marko Vučić (17), koji je 2. razred matematičkog smjera ponosan je na svoju medalju, naročito zbog činjenice da je to je jedna od najvećih olimpijada iz fizike, poslije Svjetske olimpijade.

Takmičenje “na daljinu” nije bilo previše neobično za mlade Banjalučane.

Najveća razlika bila je tokom drugog dana takmičenja kada su trebali da rade eksperiment, pa su organizatori morali prirpemiti program, simulaciju eksperimenta.

Jedno od tih takmičenja je i Nordijsko-baltička olimpijada iz fizike, koja je održana u maju, gdje je tim Bosne i Hercegovine učestvovao kao gostujući, a gdje su Marko i Sergej takođe osvojili medalje, Marko srebrnu, a Sergej bronzanu.

Za pripremu za ovakva takmičenja prema njegovim riječima potrebno je ovom predmetu posvetiti svakodnevno još oko sati i po ili dva, a zbog školskih obaveza najčešće fizici posveti više sati tokom vikenda.

Epidemija koronavirusa i Sergeju i Marku, kao i svima, izmjenila je život ali nisu odustali od vrijednog rada i truda za svoju bolju budućnost.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here