Učenici Elektrotehničke škole Tuzla realizuju projekat o izbornim prevarama u BiH

Učenici JU Mješovite srednje elektrotehničke škole Tuzla, IIIT2 odjeljenja, u okviru Projekta „Građanin/Ja Građanin“, a koji je sastavni dio predmeta Demokratija i ljudska prava, pod mentorstvom prof. Admire Uzunić istražuju problem „Izborne prevare u Bosni i Hercegovini “.

Izborna prevara u Bosni i Hercegovini je prisutan i ozbiljan problem. Svake opće/lokalne izbore prate priče o prevarama, malverzacijama i optužbama političkih stranki da su pokradeni. Nakon posljednjih općih izbora Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zaprimilo 120 krivičnih prijava o izbobrnim nepravilnostima.

“Ovo je ozbiljan problem koji zahtijeva pažnju i reakciju svih društvenih činilaca. Mi, mlade osobe koje svoju budućnost kroje u ovoj državi, analizom problema,njegovih uzroka, poljedica i zakona koje se odnose na njega mjerama javnih politika došli smo do zaključka da je najveći problem što je Izborni sistem naše države takav da ostavlja prostora izbornim neregularnostima, te da je način glasanja u našoj državi primitivan.

U sklopu plana akcije predlažemo izmjenu ili dopunu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine posebnim akcentom na član 5, gdje je potrebno uvesti digitalizaciju izbornog procesa.

Svjesni važnosti ovog problema, te s ciljem uspješnije realzacije projekta mi smo stupili u kontakt i ostavarili vid saradnje sa ustanovama koje su nadležne za rješavanje ovog problema, nevladinim organizacijama, neformalnim grupama, te sa pojedincima čije stručno znanje može biti od izuzetne važnosti za naš projekat.

Prvi korak bio je uspostavljanje kontakta s nadležnim vlastima, Centralnom izbornom komisijom (CIK), Gradskom izbornom komisijom (GIK), Centrom za promociju civilnog društva (CPCD), Koalicijom “Pod Lupom”, Centrom za istraživačko novinarstvo (CIN), članom gradskog vijeća Srebrenik – Džanić Rizah, gradonačelnikom grada Srebrenika – Bjelić Adnan, Open Society Fund BH, članom Parlamenta Bosne i Hercegovine na državnom nivou – Šemsudin Mehmedović, članom Parlamenta Bosne i Hercegovine na Federalnom nivou – Salko Zildžić.

Oni su pružili podršku našem projektu kroz pisma podrške, održavanjem online predavanja, te organizacijom sastanaka.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK), Arnautović Suad je u četvrtak 23.03.2022. godine održao zoom predavanje predstavnicima grupa ovog projekta. Gospodin Arnautović nam je jasnije približio sliku kako se u našoj državi vrši podjela mandata, te koje izborne prevare su najviše zastupljene u našoj državi. Naše zoom predavanje je medijski propraćeno od strane RTV Slon.

U okviru projektnih aktivnosti mi smo kreirali promotivne materijale – letke, u kojima su smo se fokusirali na ključne probleme koje smo prepoznali u našoj državi te smo se potrudili da putem tih letaka građane upoznamo s našim ciljevima i aktivnostima.

Kreirali su i online anketu i peticiju kako bi naš rad bio vidljiv na internetu, što se pokazalo kao korisno u privlačenju pozornosti na naš projekat. Nadamo se da će naša predanost i napor u borbi protiv izborne prevare donijeti pozitivne rezultate za društvo.

Vjerujemo da će javne politike i predložene izmjene i dopune zakona biti usvojene u skorijoj budućnosti kako bi se osigurao integritet izbornog procesa. Kao odgovorni građani, stojimo spremni pružiti podršku u svakom trenutku ako bude potrebno.

U konačnici, samo zajedničkim naporima i saradnjom možemo stvoriti fer i transparentan izborni sistem koji će osigurati vjerodostojne izbore i poštovati volju građana”, poručili su učenici Mještovite srednje elektrotehničke škole Tuzla. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *