“Ubrzanje agende proširenja širom Zapadnog Balkana”

“Ubrzanje agende proširenja širom Zapadnog Balkana”, rekla je Ursula von der Leyen na samitu Berlinskog procesa. Berlinski proces poslužio je kao inkubator za mnoge inicijative koje su sada postale integralni dio politike EU prema regionu.

Predsjednica EK Ursula von der Leyen kazala je jučer na virtuelnom samitu Berlinskog procesa da je prvi prioritet EU “ubrzanje agende proširenja širom Zapadnog Balkana” i podrška partnerima iz regiona da ostvare potrebne reforme da bi napredovali na svom evropskom putu.

– Naše angažovanje na Zapadnom Balkanu ide dalje od toga i Berlinski proces poslužio je kao inkubator za mnoge inicijative koje su sada postale integralni dio politike EU prema regionu. Zajedno smo postavili pravac ka održivijoj, digitalnijoj i otpornijoj Evropi – rekla je Von der Leyen, navela je Evropska komisija u saopštenju.

Samit je osmi put okupio šefove vlada i država Zapadnog Balkana i njihove kolege iz devet EU zemalja, visoke predstavnike EU i Velike Britanije sa namjerom unapređenja njihove regionalne saradnje i njihove evropske integracije, a domaćin sastanka bila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Iz EU učestvovali su Ursula von der Leyen i komesar za proširenje Oliver Varhelyi, prenose agencije.

Predstavnici EK ponovo su jučer potvrdili svoju posvećenost da sarađuju i podrže region Zapadnog Balkana tokom njegovog postpandemjskog oporavka kroz Ekonomski i investicioni plan s usmjerenjem na zelenu i digitalnu tranziciju, održivu energiju, digitalnu infrastrukturu, razvoj poslovnog sektora i ljudskog kapitala uključujući mlade, navodi se u saopštenju.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *