U zeničkoj bolnici na COVID 19 pozitivno šest anesteziologa

0
512

U Kantonalnoj bolnici Zenica na Odjelu anestezije i reanimacije čak 6 ljekara specijalista pozitivno je na koronavirus. Dodatni problem predstavlja što su anesteziolozi usko vezani i za druge odjele, naročito hirurgiju i intenzivnu njegu. I to nije konačan broj – slijede testiranja.

Njih šest predstavlja polovinu ukupnog broja zaposlenih anesteziologa u Kantonalnoj bolnici Zenica. Iako je do sada bilo pojedinačnih slučajeva zaraze na drugim odjelima, te probleme su u ovoj ustanovi uspješno rješavali. Sada je situacija znatno složenija – zbog nedostatka anesteziologa ne mogu funkcionosati ni ostali odjeli.

“S nekakvim izuzetnim naporima za sada uspijevamo obezbijediti funkcionisanje intenzivnih njega i obavljanje hitnih hirurških zahvata, ali nismo sigurni da će to biti konačan broj. Testiranja se i dalje obavljaju”, kaže prim. dr. Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Trenutno su zaustavljeni hladni operativni programi. Hitne operacije će raditi, iako vrlo teško, jer su anesteziolozi oduvijek deficitaran kadar.

Skomorac ističe kako su proteklih nekoliko godina raspisivali konkurse i za specijaliste i za specijalizante: “Ionako na tržištu nema dovoljno doktora i vrlo je teško obezbijediti odgovarajući kadar”.

“Imali smo znatno manji broj odgovarajućih specijalista, grana medicine koji tretiraju ovu problematiku, tako da se velikom zalaganjem preostalih djela zdravstvenih radnika taj problem donekle rješava”, navodi ministar zdravstva Adnan Jupić ZDK (A-SDA).

Jutros je zatražena pomoć od kolega iz kliničkih centara Sarajevo i Tuzla u slučaju životno ugroženih pacijenta. Iscrpljeni zdravstveni radnici i pacijenti koji su na hladnom programu, strpljivo čekaju. Do kada – niko nema odgovor.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here