U Zenici tandem tužilaca Ljubić – Serhatlić: Žena iz Holandije tužena zbog podnesene informacije o mogućem krivičnom djelu!

Sintagma „lažno prijavljivanje“, pa, čak, i riječ prijavljivanje, ne postoji u informaciji koju je poslala po policijskom inspektoru tuzlanskog MUP-a, Jasminu Hasanbašiću.

Nastavak  političkog sudskog procesa „Rudnik soli Tuzla“ u Gračanici nije nastavljen prošlog utorka jer je kantonalni tužilac Ćazim Serhatlić svjedočio u privatnoj tužbi svog šefa Tomislava Ljubića, koju je podigao protiv Lucije Grabovičkić, gospođe koja dugi niz godina živi u Holandiji!

Dakle, moralna tužilačka veličina, koji ima dvije, od Disciplinskog suca izrečene sankcije, u toku jednog mandata, dakle, rečeni Ljubić, presavio je tabak i gospođu Grabovičkić tužio za krivično djelo lažnog prijavljivanja! Međutim, sintagma „lažno prijavljivanje“, pa, čak, i riječ prijavljivanje, ne postoji u informaciji koju je poslala po izvjesno policijskom inspektoru tuzlanskog MUP-a, J.H.

Tu je informaciju zaprimio dežurni tužilac Ćazim Serhatlić. U informaciji piše:

Smatrajući informaciju, u kojoj se spominje njegov šef, Serhatlić je, valjda po nalogu šefa ili ličnom shvatanju, inspektora Hasanbašića pozvao da mu da još neke informacije.

Na pitanje odvjetnika gospođe Grabovičkić da li mu je poznato da je postupajući tužilac, Kenan Balić, koji je Elvira Kuduzovića teretio za nelegalnu trgovinu automobila tražio njihovo oduzimanje, Serhatlić je rekao da to nije obaveza, na šta je optužena gospođa Grabovičkić emotivno reagolava:

Sram vas bilo Serhatliću!“.

No, njen odvjetnik, Stjepan Čačić, profesionalno je reagovao i pokazao tri slučaja u kojima je Balić oduzimao vozila, jer je to zakonska  obaveza. Serhatlić je kazao da je iz teke, u kojoj je vođen zapisnik sa kolegija tužilaca za privredni kriminal i korupciju, saznao da je odvjetnik Elvira Kuduzovića iz 2013. godine, Ivo Antić, sa  Balićem dogovarao sporazum da Kuduzović preda dva automobila i da će biti kažnjen sa 6 mjeseci zatvora. Ovaj sporazum je Kuduzović odbio.

Zanimljivo je da je odvjetnik Ivo Antić svoj ured imao u prostoru iznajmljenom od tužioca Ljubića!

Tužena Lucija Grabovičkić bila je kućna prijateljica Elvira Kuduzovića i njegove supruge Amile, što su potvrdili  i njih dvoje. Amila Kuduzović je pokušala dati utisak da o problemu koje imaju sa tužiteljstvo, nije razgovarala sa gospođom Grabovičkić. Pa kako je mogla saznati sve o problemu kojeg imaju? Samo prilikom posjete pri rijetkim dolascima iz Holendije!

Faksimil krivične prijave Lucije Grabovičkić upućene Kantonalnom tužilaštvu Tuzla
Pismena prijava koju je Lucija Grabovičkić podnijela Kantonalnom tužilaštvu posredstvom policajca Hasanbašića, putem tužioca Jezdimira Spasojevića, a zbog koje je tuži glavni tužuilac Tomislav Ljubić (faksimil dokumenta iz dosjea advokata Stjepana Čačića, branitelja g. Grabovičkić)

U završnoj riječi tužiteljka Tužilaštva ZDO kantona, Amra Ahmetlić, zatražila je za optuženu Luciju Grabovičkić najstrožu zatvorsku kaznu! No, to su prejake riječi za argumente odbrane kojima je dokazala da nema ni riječi o krivičnom djelu, već da se radi o informaciji koju je gospođa Grabovičkić, kao odgovorna osoba, dala tuzlanskom Tužilaštvu. Uostalom, znači li to da će bilo koji građšanin, koji podnese krivičnu prijavu protiv neke osobe, makar to bio i glavni tužitelj, biti procesuiran i osuđen za lažno prijavljivanje?

Informacija nema obilježja krivičnog djela! – bio je kategoričan odvjetnik Čačić.

Sutkinja Opštinskog suda u Zenici, Fatima Hajdarević, rekla je da će presudu saopštiti u petak, 27. oktobra 2023. godine, pred nama. (Piše :Ekrem Avdić)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *