U Željezari Ilijaš sutra će biti uništeno prikupljeno i zaplijenjeno oružja

Akcijom se zajednički želi skrenuti pažnja na opasnosti koju višak oružja, kao i slabo osigurano i nezakonito posjedovano oružje, predstavljaju za svakodnevnu bezbjednost i sigurnost svih građana

Biće uništeno oružje koje se nalazi u skladištima policijskih agencija u BiH Foto:Ilustracija

Uništavanje prikupljenih i zaplijenjenih oružja i dijelova oružja bit će organizovano sutra na lokaciji Željezare Ilijaš. Planirano je da bude uništeno oko 1.400 komada oružja i dijelova oružja.

Akciju uništavanja oružja koje se trenutno nalazi u skladištima policijskih agencija u BiH organizuju Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini uz finansijsku podršku Evropske unije u BiH u saradnji sa Centrom za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC) uz tehničku podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH. 

Ove godine u uništavanju SALW-a učestvuju policijske agencije: SIPA, Granična policija BiH, Federalna uprava policije, MUP Republike Srpke, MUP Kantona Sarajevo, MUP Zeničko-dobojskog kantona, MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, MUP Kantona 10 i Policija Brčko distrikta.

– Tom akcijom se zajednički želi skrenuti pažnja na opasnosti koju višak oružja, kao i slabo osigurano i nezakonito posjedovano oružje, predstavljaju za svakodnevnu bezbjednost i sigurnost svih građanki i građana.

U jugoistočnoj Evropi problem cirkulacije i proliferacije malog oružja i lakog naoružanja ne poznaje granice i kao takav zahtijeva zajednički odgovor na regionalnom nivou – saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *