U Zagrebu razbijena kriminalna grupa koja je prodavala covid-potvrde

0
296
nepoznati pocinitelji na smrt pretukli zastitara poslovnica igara na srecu zagreb
Zaštitar je od zadobivenih povreda preminuo u Bolničkom kliničkom centru Zagreb (Foto: Ilustracija)

U Zagrebu je razbijena prva organizirana grupa kriminalaca koja je sređivala potvrde o vakcinaciji nevakcinisanih osobama.

Ključna osoba bila je 31-godišnja medicinska sestra iz Doma zdravlja Zapad, koja je upisivala podatke u informacijski sistem da bi se potom generirala potvrda koja je važeća, ali nastala na temelju lažnih informacija, piše Večernji list.

Njoj, kao i ostalima – posrednicima te osobama koje su tražile i plaćale za takve covid-potvrde prijeti kazna zatvora od 6 mjeseci do pet godina.

Ključ kod izdavanja i zloupotrebe covid-potvrda leži u medicinskim radnicima koji jedini imaju pristup informatičkom sistemu. Oni jedini upisuju ko je i kada vakcinisan te kojom vakcinom, na temelju čega se izdaje covid-potvrda.

Uprkos sumnjama da je samu potvrdu moguće krivotvoriti, to se do sada nije pokazalo tačnim jer do sada nije pronađena ni jedna falsificirana potvrda, ali zato jesu one koje su u principu važeće, ali nastale na osnovi netačnih podataka. Dosad je bilo falsifikata samo papirnatih, isprintanih covid-potvrda, na kojima je bilo zamijenjeno ime. U desetak bolnica i HZZO do sada nisu naišli ni na jednu krivotvorenu potvrdu, a u tom bi slučaju imali obavezu to prijaviti policiji jer bi u protivnom i sama odgovorna osoba podlijegala krivičnoj odgovornosti. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here