U urušavanju zgrade u Kini poginule 53 osobe

Prilikom urušavanja zgrade prije sedam dana u Kini poginule su 53 osobe, izvijestili su u petak državni mediji, nakon što su spasioci pronašli 10 preživjelih, javlja AP.

Vlasti su na konferenciji za novinare rekle da su svi nestali pronađeni u 3 sata ujutro, objavila je državna televizija CCTV u online objavi.

Stambena i poslovna zgrada u gradu Changsha iznenada se srušila 29. aprila poslijepodne. Zračne fotografije pokazale su da je upala između drugih zgrada visokih oko šest spratova.

Najmanje devet osoba uhapšeno je zbog sumnje da su ignorirali građevinske propise ili počinili druge prekršaje.

Preživjeli su izvučeni iz ruševina nakon nekoliko dana. Deseti i posljednji spašen je u četvrtak nešto iza ponoći, pet i po dana nakon kolapsa. Svi preživjeli su navodno bili u dobrom stanju nakon što su bili zbrinuti u bolnici.

Među uhapšenim su vlasnik zgrade, tri osobe zadužene za projektiranje i izgradnju i pet drugih koji su navodno dali lažnu procjenu sigurnosti  zgrade u dijelu od četvrtog do šestog sprata. Zgrada je imala i rezidencije, kafić i restoran.

Porast broja urušavanja zgrada posljednjih godina potaknuo je kineskog predsjednika Xi Jinpinga da zatraži dodatne provjere kako bi se otkrile strukturalne slabosti.

Za takve katastrofe često se kao uzroci navode nepoštivanje sigurnosnih standarda, uključujući nezakonito dodavanje spratova i neupotrebu armaturnih željeznih šipki. Dotrajala infrastruktura kao što su plinske cijevi također je dovela do eksplozija i kolapsa. (Ag)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *