U Ukrajini zaplijenjeni psi “plaćaju” dugove vlasnika

0
510

Čistokrvni psi koji su zaplijenjeni u Ukrajini na osnovu sudskog naloga zbog dugova svojih vlasnika bit će prodati na online aukciji. Ova aukcija izazavala je brojne kritike.

Mnogi su u početku mislili da je riječ o šali kada su dva psa bila stavljena na aukciju na državnom site-u za oduzetu robu. Međutim, ubrzo je po stalo jasno da je aukcija stvarna. Za sada je prodat jedan pas, a drugi ima potencijalnog kupca.

Opozicioni zastupnik Mykhalo Volynets objavio je slike dva čistokrvna psa kazavši kako ih koriste kao čipove za pregovaranje. Početna cijena za ovčarskog psa bila je 44 eura, a za drugog daleko manja suma.

Korisnici društvenih mreža ogorčeni su, a opozicioni zastupnik Oleksiy Honcharenko, rekao je da sudski izvršitelji ne bi trebali plijeniti nevine pse.

“Moramo oduzeti pse njihovim vlasnicima”, rekao je ukrajinski ministar pravosuđa Denis Malyuska i dodao da se vlasnici svakako ne mogu dobro brinuti za svoje pse.

Život u Ukrajini je skup, a penzije nisu uspjele slijediti nagli porast računa za plin posljednjih godina.

Malyuska je kazao da je otplata dugova bio samo jedan od razloga zbog kojih su psi oduzeti. Neki psi su oduzeti zato što su ujeli ljude na ulici ili zato što je sud presudio da ih treba dati drugom vlasniku radi bolje skrbi.

“Zaplijenjene kućne ljubimce često su otkupljivali vlasnik ili njihova rodbina za simboličan iznos”, kazao je ministar. (Klix)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here