UKC Tuzla: Veliki broj djece dolazi s neobičnim simptomima bolesti

U zadnjih 10 do 15 dana, u prijem pedijatrije se javlja 15 do 20 djece. Zbog povećenje broja oboljelih otvara se COVID 2 bolnica

1
413
dnevni bilans koronavirus tk
U UKC Tuzla dolaze djeca sa neobičnom simptomatologijom (Foto: Arhiva)

Situacija u Tuzlanskom kantonu se komplikuje kada je riječ o obolijevanju od koronavirusa.

Kako saznajemo od medicinskog direktora UKC Tuzla, dr. Bahrudina Hadžiefendića, u zadnjih desetak dana situacija je sve lošija.

– Trenutno se na Klinici za infektivne bolesti nalaze 64 pacijenta sa teškom i poluteškom kliničkom slikom. U Respiratornom centru se nalazi 15 pacijenata, od čega je pet na mehaničkoj ventilaciji, a ostalim se pruža kiseonička potpora – kaže dr. Hadžiefendić za TuzlaLIVE.ba.

Zbog ovakve situacije, Krizni štab UKC-a Tuzla, poduzet će nove mjere i ponovo u Klinici za plućne bolesti u Slavinovićima otvoriti drugu Covid – bolnicu.

– Čak 98 posto hospitalizovanih u UKC Tuzla je nevakcinisano – ističe medicinski direktor UKC-a i dodaje da vakcinisani pacijenti ipak imaju dosta blažu zdravstvenu sliku.

Što se tiče obolijevanja najmlađih, saznajemo da je dvoje djece trenutno hospitalizovano u Klinici za dječije bolesti, te da su oba djeteta dobrog općeg stanja.

Prema informacijama iz drugih izvora, sve veći broj djece dolaze na Kliniku zbog proliva i povraćanja. Doznajemo da kod njih nije potvrđeno prisustvo korona virusa.

– U zadnjih 10 do 15 dana, u prijem Pedijatrije dnevno se javlja 15 do 20 djece. Radi se o slučajevima u kojima nije potvrđen koronavirus, ali s obzirom na to da se radi o neobičnoj simptomatologiji, obratiće se više pažnje na ove pacijente. Oni u momentu prijema nisu imali potvrđeno prisustvo korona virusa, ali će se s obzirom na sve veći broj malih pacijenata u narednom peridu uradidi ponovno testiranje – zaključio je dr. Hadžiefendić.

Informaciju o trogodišnjem djetetu, koje je u teškom zdravstvenom stanju, direktor je potvrdio kazavši da je pozitivno na Covid-19 i da je jeste u teškom stanju. (A.K.)

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here