U UKC Tuzla urađena nova transplantacija organa i dvije transplatacije koštane srži

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, u proteklih sedam dana urađena je multivisceralna eksplantacija organa (jetra i dva bubrega). Multidisciplinarni timovi UKC Tuzla obavili su transplantaciju jetre i jednog bubrega, dok je drugi bubreg transplantiran pacijentu u UKC Sarajevo.

Eksplantaciju i transplantaciju su obavili timovi Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, uz suporta pri transplantaciji jetre od strane dr. Danka Mikulića iz Klinike za hirurgiju Kliničke bolnice „Merkur“ iz Zagreba.
Postoperativni tok, kod transplantiranih pacijenata, protiče očekivano. Svi pacijenti su stabilnog zdravstvenog stanja.

Uz transplantacioni tim Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju, Klinike za hirurgiju i Klinike za urologiju veliki doprinos su dali i stručni timovi Klinike za interne bolesti, Klinike za neurologiju, Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku, Poliklinike za transfuziologiju, Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu, Bolničke apoteke i Zavoda za psihološku i socijalnu zaštitu.

Također, u priteklih mjesec dana, urađene su dvije autologne transplantacije koštane srži/matične ćelije hematopoeze (MĆH). Prema riječima načelnika Klinike za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze prof. dr. Aide Arnautović Ćustović procedura primjene autologne transplantacije matičnih ćelija hematopoeze protekla je uredno, posttransplantacioni period protiče bez komplikacija, a pacijenti se osjećaju dobro”.
Transplantacija koštane srži (alogene i autologne transplantacije matičnih ćelija hematopoeze) se u JZU UKC Tuzla provodi kontinuirano od 2004. godine.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *