U UKC Tuzla stigle dvije ponude za nabavku linearnog akceleratora

Riječ je o drugom tenderskom postupku za nabavku linearnog akceleratora, u kojem je otvaranje ponuda prvobitno bilo zakazano 11. decembar, ali je prolongirano zbog žalbe firme "Siemens Medicina" iz Sarajeva
UKC Tuzla, status, zakonitost, ustavni sud
UKC Tuzla – hoće li konačno biti izabran isporučilac linearnog akceleratora? (Foto: TL)

U Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla danas su otvorene dvije ponude za nabavku linernog akceleratora, odnosno, aparata za radioterapiju, potvrđeno je iz ove ustanove.

Riječ je o drugom tenderskom postupku za nabavku linearnog akceleratora, u kojem je otvaranje ponuda prvobitno bilo zakazano 11. decembar, ali je prolongirano zbog žalbe firme “Siemens Medicina” iz Sarajeva, prenose Vijesti.ba.

“Dvije ponude su pristigle danas za akcelerator. Sada se očekuje da komisija odluči koja je ponuda je prihvatljivija i koja će proći. Instalacija aparata će trajati maksimalno četiri mjeseca kako stoji u tenderskoj dokumentaciji. Očekum da će sada biti završen ovaj problem”, rekao je Denijal Tulumović, direktor UKC-a Tuzla.

Uređaj za radioterpaiju za onkološke pacijente podrazumijeva četiri odvojene komponente CT simulastor, radioterapijski uređaj, fantom i integrirani server u koji se unose podaci o svakom pacijentu. Sve to čini jedan uređaj za radioterapiji. Radi se visokosofisticiranoj opremi, čija je ukupna cijena oko sedam i po miliona KM bez PDV-a.

Inače, prvi tender za nabavku linearnog akceleratora raspisan je u martu prošle godine, a obustavljen je 4. oktobra te 23. oktobra bio raspisan novi. Gotovo godinu dana, onkološki pacijenti iz Tuzlanskog kantona na terapije idu u Zenicu i Mostar, ali i Sarajevo, koje je privremeno obustavilo prijem pacijenata zbog instalacije novih uređaja. (vb)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *