U UKC Tuzla obilježen Dan crvenih haljina (Foto/Video)

Prošle godine u UKC Tuzla zbrinuto je 840 oboljelih od moždanog udara, a 414 su bile žene. Najmlađa imala je 32 godine, a najstarija 95. Nažalost 93 pacijenta imala su smrtni ishod

Klinika za neurologiju UKC-a Tuzla prodružila se kampanji „Dan crvenih haljina” koja je pokrenuta kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena.

S tim u vezi, u UKC je danas organizovan punkt na kojem su zainteresovani građani mogli dobiti informaciju više o Međunarodnom danu borbe protiv moždanog udara kod žena – Danu crvenih haljina. Studenti i osoblje Klinike za neurologiju, pod vodstvom prof. dr. Aide Šehanović, vd. načelnice ove klinike, pacijentima su mjerili tlak, dijelili propagandni materijal i davali razne informacije vezane za ovaj događaj, koji se u svijetu obilježava svakog prvog petka u februaru.

Cilj ljekara Klinike za neurologiju bio je da skrene pažnju pacijentima da se 50 posto moždanih udara može spriječiti, ali i to da su žene vrlo rizična grupa, jer su one polovina svih liječenih u prošloj godini u UKC Tuzla – izjavila je za naš portal prof. dr. Aida Šehanović.

Ilustracije radi, prošle godine u UKC Tuzla zbrinuto je 840 oboljelih od moždanog udara, a 414 su bile žene. Najmlađa imala je 32 godine, a najstarija 95. Nažalost 93 pacijenta imala su smrtni ishod.

Ljekari apeluju na građane da konzumiraju pravilnu ishranu, smanje stres, utiču na komorbiditete kao što su dijabetes melitus, krvni pritisak, pretilost koja je veliki problem, i slično. Upozoravaju da su žene posebno u riziku od moždanog udara, jer konzumiraju oralne kontraceptive koji podižu rizik za moždani udar, rečeno je ovom prilikom.

Pogledajte cijeli razgovor s prof. dr. Aidom Šehanović…

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *