Iskoristite pretpraznično sniženje cijena marketinškog oglašavanja na portalu TuzlaLIVE - Do kraja godine uz 30% niže cijene - kontaktirajte nas (desk@tuzlalive.ba)
Vijesti Društvo

U Tuzli u 89. godini umro ugledni Tuzlak Anto Raos

1
474

U Tuzli je danas, u 89. godini života, preminuo Anto Raos, istaknuti privrednik, bivši fubaler i teniser Slobode i počasni predsjednik RSD Sloboda i Fudbalskog kluba Sloboda. 

Raos je rođen u Makedoniji, a u Tuzli je živio od 1942. godine. U gradu soli i kompletnoj regiji sjeveroistočne Bosne ostavio je neizbrisiv trag. Bio je više od 20 godina direktor Koksno-hemijskog kombinata “Boris Kidrić” iz Lukavca, direktor Hemijskog kombinata “Sodaso” Tuzla, te predsjednik predratnog Udruženja menadžera BiH. Bio je doktor tehnoloških nauka i vanredni profesor na Tehnološkom fakultetu u Tuzli. Član je Društva intelektualaca “Krug 99”.

Jedne prilike rekao je: “Od malih nogu pa sve do danas, uvijek sam na određeni način bio društveno aktivan. Međutim, moj najveći dio društvenog života vezan je za Sportsko društvo Sloboda i za Fudbalski klub Sloboda. Taj naš zajednički život, prvo kao aktivnog fudbalera i tenisera, a zatim kao rukovodioca na raznim funkcijama u Fudbalskom klubu i Društvu, traje sve do danas”.

I to je sušta istina. Iako je cijenjen kao privrednik, najveći doprinos dao je u sportu, kako tuzlanskom tako i na širem planu.

Bio je predsjednik Slobode neposredno pred rat i nekoliko godina poslije, a predsjednik RSD Sloboda sve do unazad nekoliko godina. Bio je predsjednik Zajednice prvoligaša bivše Jugoslavije, jedno vrijeme i predsjedavajući FS Jugoslavije, često u ulozi vođe reprezentacije na međunarodnim utakmicama.

Raos je bio počasni predsjednik Radničkog sportskog društva Sloboda, a kao dugogodišnjem sportskom radniku pripala mu je čast da izvede početni udarac na utakmici Slobode i Dinama, organiziranoj prošle godine povodom 100 godina tuzlanskog kluba.

Dobitnik je velikog broja odlikovanja i priznanja, kako kao privrednik tako i kao sportista i sportski djelatnik. Veoma značajna je ličnost u istoriji Tuzle u posljednjih stotinu godina.

Datum i vrijeme sahrane Ante Raosa bit će naknadno objavljeni. (mp)

Download PDF

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here