U Tuzli sinoć umro poznati novinar Mirza Mukić

2
1547

Nakon duže i teške bolesti, u Tuzli je sinoć u 70. godini umro novinar u mirovini, Mirza Mukić.

(Foto: Miro Petrović)

Radni vijek počeo je kao nastavnik u Osnovnoj školi Kiseljak, ali je ubrzo promijenio profesiju i počeo raditi kao novinar tvorničkog lista “Sodaso”. Uporedo je radio kao honorarni dopisnik beogradske “Borbe”.

Tokom rata u BiH, kao dobrovoljac uključio se u rezervni sastav policije, da bi nakon formiranja Informativne službe 2. korpusa Armije BiH prešao u redakciju lista “Armija ljiljana”.

Godine 1994. prešao je u Press centar općine Tuzla, a potom u “Front slobode”, gdje je ostao do rasformiranja tog glasila 2007. godine.

Sarađivao je i sa sarajevskim “Večernjim novinama”, Radio Tuzlom, gdje je jedno vrijeme bio član Upravnog odbora; bio je dopisnik lista “San” da bi novinarsku karijeru okončao 2010. godine kao jedan od istaknutih urednika “Tuzlanskog lista”.

Vrijeme u mirovini provodio je u krugu porodice, a najčešće uživajući u voćnjaku, povrtnjaku i cvjetnjaku vikendice na Majevici.

Mukić spada u plejadu novinara koji će se pamtiti po serioznim, analitičkim i kritičkim teksktovima u kojima je ispoljavao nužnu profesionalnu hrabrost, služeći, kako je znao reći, isključivo čitaocima.

Ispraćaj Mirze Mukića obavit će se u subotu, u užem krugu porodice, na Gradskom groblju Trnovac u Tuzli.

Uime redakcije portala Tuzla LIVE porodici i rodbini iskazujemo najdublje saučešće. (mp)

2 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here