U Tuzli promovisana knjiga “Savremena politika na Bliskom istoku”

Riječ je promociji knjige koja je prisutne posjetioce uvela u najsloženija regionalna pitanja Bliskog istoka, te kroz niz studija slučaja omogućava njihovo jednostavnije razumijevanje

Knjiga je obavezno štivo za sve koji imaju interes za razumijevanje Bliskog istoka i savremene globalne geopolitike

U Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona večeras je održana promocija knjige pod nazivom “Savremena politika na Bliskom istoku”, autorice, Beverley Milton-Edwards.

Knjigu su sa engleskog jezika preveli mr. Armin Šuvalić i dr. hfz. Saudin Gobeljić a izdavači su Asocijacija Pro-Aktiva i Institut za društvena i religijska istraživanja u Tuzli.

Promotori ovog djela bili su prof. dr. Amir Karić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog i dr. hfz. Saudin Gobeljić, jedan od prevodilaca ove knjige.

Riječ je promociji knjige koja je prisutne posjetioce uvela u najsloženija regionalna pitanja Bliskog istoka, te kroz niz studija slučaja omogućava njihovo jednostavnije razumijevanje. Knjiga nudi sveobuhvatan uvid u složenu geopolitičku situaciju regije razmatrajući niz pitanja od političke ekonomije, političkog islama, uloge etniciteta do Arapskog proljeća.

Posebna pažnja u knjizi posvećena je ulozi ključnih vanjskih aktera poput Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Rusije u regionalnim geopolitičkim kretanjima. Ova knjiga je obavezno štivo za sve koji imaju interes za razumijevanje Bliskog istoka i savremene globalne geopolitike, poručeno je iz Tuzle.

Organizatori promocije bili su Institut za društvena i religijska istraživanja, Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *