U Tuzli prezentiran projekt Via Dinarica (Foto)

Via Dinarica put je Dinarida koji povezuje neke od najljepših krajolika Evrope u čijim prirodnim atrakcijama uživaju ljubitelji prirode

0
230

Posjetitelji trga Slobode u Tuzli danas su na nekoliko sati mogli lutati planinom, uživati u žuborenju rijeka, kupati se u smaragdim jezerima, na tren se uvući u hladne bosanskohercegovačke pećine. Nakon Sarajeva i Zenice, i naš grad bio je domaćin sajma Via Dinarica, na kojem je promovirana prirodna i turistička ponuda Bosne i Hercegovine.

Koje pećine možete posjetiti, u koje doba godine? Jesu li pogodne za porodične izlete ili namijenjene samo avanturistima? Gdje se treba otići po zabavu na divljim vodama, na rafting, a gdje mirno kajakariti i plivati u jezeru? Koje planinske staze su predviđene početnicima, kakva gastronomska ponuda čeka iskusne penjače i planinare i u kojem dijelu države? Sve to bila je tema zabave na trgu.

Građani Tuzle tako su upoznali ponudu od Neretve do Une, Vrbasa i Drine, i sve turističke atrakcije triju staza koje prolaze kroz BiH – Bijelu, Zelenu i Plavu.

Za one koji ne znaju, Via Dinarica put je Dinarida koji povezuje neke od najljepših krajolika Evrope u čijim prirodnim atrakcijama uživaju ljubitelji prirode, iskusni i avanturisti početnici. Ova “cesta” proteže se i kroz Hrvatsku, Sloveniju, Crnu Goru i Kosovo, a jedan značajan dio, na što su podsjetili na sajmu, nalazi se upravo u našem dvorištu.

Prezentacija poznate “zelene trase” nakon Tuzle preselit će se u Bijeljinu, Mostar i Banja Luku, a sve s ciljem povezivanja urbanih i ruralnih krajeva Bosne i Hercegovine te motiviranja stanovnika da slobodno vrijeme što više provode u prirodnom okruženju upoznajući svoju državu i izvan gradova.

Sajam je organiziran u okviru projekta Via Dinarica, koji implementira i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz financijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH), Agencije za razvojnu suradnju Republike Italije (AICS) i Federalnog ministarstva okoliša i turizma (FMOIT).

Više o projektu možete pronaći na www.viadinarica.com.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here