U Tuzli preminuo prof. dr. Sead Avdić, bivši zamjenik načelnika općine Tuzla

U Tuzli je u srijedu, 7. jula 2021. godine, u 78. godini života, u Tuzli, preminuo prof. dr. Sead Avdić, bivši predsjednik Izvršnog odbora, a zatim, zamjenik načelnika općine Tuzla, parlamentarac, te ambasador BiH u Indiji.

Sead Avdić rođen je 2. maja 1944. godine u Gračanici. U Tuzli je završio osmogodišnju i Mašinsku tehničku školu. Diplomirao je 1969. godine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Godine 1978. magistrira na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, a 1987. uspješno brani doktorsku disertaciju.

Radio je na Rudarsko-geološkom fakultetu u Tuzli, na mjestu docenta, zatim i redovnog profesora. Nakon višestranačkih izbora 1990. godine, izabran je za predsjednika Izvršnog odbora Skupštine opštine Tuzla, a 1994. godine je izabran za zamjenika načelnika Općine Tuzla.

Nakon 1995. godine bio je izabran u Skupštinu Tuzlanskog kantona, te u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. U mandatu 2000.-2002. godine obavljao je dužnost predsjedavajućeg/zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Bio je u Ad hoc misiji, u komitetu za nadzor izbora u Džordžiji, 2. novembra 2003. godine, u ime Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Od 2002. – 2006. bio je izabran za zamjenika člana delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Vijeću Evrope, a 2002. postavljen je za predsjedavajućeg Komisije za saradnju BiH sa UNESCO-om. Kao diplomata, izabran je za ambasadora Bosne i Hercegovine u Indiji.

Na prošlim izborima bio je nezavisni kandidat za gradonačelnika Tuzle.

U znak sjećanja na prof. dr. Seada Avdića, Grad Tuzla će organizovati komemoraciju, koja će se održati u petak 9. jula, u 11:00 sati, u Narodnom pozorištu Tuzla.

Dženaza će se klanjati ispred Jalske džamije poslije džume namaza, u 13.45 sati.

Posljednji ispraćaj bit će organizovan ispred Komemorativnog centra u Tuzli, od 16.00 -16.30 sati, a ukop na mezarju Ilinčica. (RI)

Podijeli

One comment

 1. PROF. SEAD AVDIĆ:
  VRIJEDAN ŽIVOT LIJEPIH SJEĆANJA I IZUZETNOG POŠTOVANJA

  Jedan od rijetkih političara koji nije svoj život javne ličnosti pretvorio u sluganstvo svakom i svačemu, karijerističkom ludilu, pohlepi, gradeći svoj lični, ljudski integritet kroz principijelnost duboke i iskrene posvećenosti društvenom boljitku.

  Paralelna zavidna i autentična profesionalna karijera prof. Avdića, kao cijenjenog univerzitetskog nastavnika i pedagoga “ličnog primjera”, omogućila mu je da svijet politike, kao važan socijalno-društveni fenomen, održi na akademskoj kritičkoj distanci objektivnosti do kraja svog života.

  Bez ogromnih i konkretnih zasluga, uglavnom zapostavljenih i još nedovoljno dostupnih javnosti, tuzlanskog “ratnog Seada Avdića”, teško da bi se naš grad tako uspješno vojno odbranio, ali i od “samih sebe”, braneći univerzalna ljudska prava svakog Tuzlaka.

  Prof. Avdić iza sebe na ovom svijetu “ljudi i stvari” ostavlja svoje čovjekoljublje, skromnost i jednostavnost prihvatanja svega što život donosi, pa i ono najteže, uvijek istrajno i strastveno čineći sve da ga učini boljim, lakšim i prihvatljivijim. I to je za jedno ljudsko, sasvim privremeno trajanje i više nego dovoljno.

  Iza sebe nije ostavio “dvorce, avione i kamione novca”, kriminogene afere, prevare, laži i smutnje. Samo tugu u srcima svoje porodice, prijatelja, kolega, studenata.

  Nedostajaće svima nama, i njegovoj Tuzli, prof. Avdić, njegov uobičajeni prijateljski osmijeh i nesalomivi duh optimizma.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *