U Tuzli počelo iscrtavanje murala čije boje imaju sposobnost prečiščavanja zraka

Rudarska 55 je za sada prva zgrada u Tuzli na kojoj će biti urađen mural sa fotokatalitičkim bojama na bazi titanijum oksida koje imaju svojstvo apsorpcije poluatanata iz zraka.

Ovako oslikani zidovi, kroz složene hemijske procese, neutrališu polutante iz zraka, pa se zbog toga ovakvi zidovi nazivaju konzumatori smoga. Ove aktivnosti se realizuju u okviru projekta “Ulovimo smog i zagađujuće čestice-umjetnost u funkciji unapređenja kvaliteta zraka i podizanje javne svijesti”, koje provodi Inicijativa za šumarstvo i okoliš FEA.

Naime, nedavno je završen konkurs na koji su se mogli prijaviti svi koji su htjeli da njihove stambene zgrade, škole ili poslovni prostori budu trajno ukrašeni umjetničkim muralima u aranžmanu svjetski priznatog umjetnika iz ove oblasti češko-kanadaskog muraliste Davida Straussa.

Kanadsko-češki muralista svjetskog imena do sada je učestvovao u nizu kampanja i oslikao neke od najpoznatijih murala koristeći fotokatalitičke boje. Njegovi nazapaženiji radovi nastali su okviru poznatih kampanja, a posebno se izdvajaju Nike mural u Pragu, „Don't Tread On Me“, „Power of the Powerless“, “Miles“ instalacija također u Pragu, te „Exist: Humanist“ u Pistoia (Italija).

“David je danas zvanično započeo sa oslikavanjem murala na zgradi u naselju Irac u Tuzli na kojem će raditi naredna 3 dana. Mural će biti oslikan fotokatalitičkim bojama koje imaju sposobnost prečiščavanja zraka, a nosi poruku kolektivne odgovornosti i ima za cilj jačanje javne svijesti o značaju problema zagađenosti zraka”, navodi FEA.

Strauss je istakao da ono što ga inspiriše i raduje je konekcija sa lokalnim stanovništvom, nova kultura i način življenja… Mural će biti dimenzija od oko 120 metara kvadratnih, sa likom mlade žene koja će predstavljati osjećaj optimizma u ljubavi i životu.

Prve linije murala koji se nalazi u tuzlanskom naselju Irac povučene su danas u 9 sati, a završetak radova se očekuje u petak kada će biti upriličena i konferencija za medije. Podsjećamo, izradu murala finansira Fond za zaštitu okoliša FBIH. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *