U Tuzli otvorena izložba ‘Zaštitimo naslijeđe – promovišimo kreativnost’

Dvodnevna manifestacija “Dani evropskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini” počela je sinoć u Tuzli u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz te javne ustanove.

U okviru izložbe “Zaštitimo naslijeđe – promovišimo kreativnost” predstavljene su umjetničke fotografije, slike, objekti i asamblaži inspirisani spomenicima kulture i bogatog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine i Evrope.

Autori su se publici predstavili sa 70 eksponata u Galeriji Bosanskog kulturnog centra.

– Izložba je postavljena tako da prati temu manifestacije i prikazuje naše naslijeđe kroz rad dva autora, koja su različitim tehnikama pronašla zajedničku priču. Faruk Ibrahimović se predstavio fotografijama iz cijele Bosne i Hercegovine, prikazujući prije svega nekropole i mezarja, a što je meni poslužilo kao polazna osnova za moje radove u ovoj izložbi. Koristeći se simobolikom koju vidimo na stećcima i starim nišanima, ja sam ušao u jednu, skoro arheološku priču, tražeći pojedine elemente i objekte. Spojio sam ih sa nekim svojim starim radovima i Farukovim fotografijama želeći prikazati zajedničku autorsku viziju naše historije i mitologije – kazao je Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova BKC-a i jedan od autora izložbe.

Faruk Ibrahimović, poznati bh. fotograf i nosilac najvišeg fotografskog zvanja u BiH, na izložbi se predstavio umjetničkim fotografijama, s posebnim akcentom na bh. nadgrobne spomenike.

– Kad govorimo o našem kulturnom naslijeđu, dijapazon je širok, a mi smo u okviru ove izložbe najvećim dijelom pažnju posvetili nišanima i stećcima te predstavili i nekoliko spomenika koji su rađeni u novije vrijeme. Već četrdeset godina pratim umjetnost u kamenu koji je bio ispiracija mnogima pa i meni. Zadovoljstvo mi je što kroz umjetnost možemo dati doprinost da upravo takvo naslijeđe pokušamo sačuvati od zaborava – rekao je Ibrahimović.

Uime domaćina, posjetitelje je pozdravila Mirela Ibrahimović Mehanović, v.d. direktora BKC-a, te pohvalila inicijativu resornog ministarstva u Vladi Tuzlanskog kantona da ujedini institucije kulture u tom kantonu u zajedničkim projektima, kao što je obilježavanje Dana evropskog naslijeđa.

O izložbi je govorila Jasna Hadžiselimović, profesorica bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti i magistrica humanističkih nauka iz oblasti teatrologije. Izložbu je otvorio Srđan Mićanović, ministar za kulturu, sport i mlade u Vladi Tuzlanskog kantona.

– Večerašnji događaj je upravo ono što se u današnjem vremenu očekuje od naših ustanova kulture, da uz poštivanje svih epidemioloških mjera nastave sa svojim aktivnostima. Ono što me raduje je i zajednički angažman više javnih ustanova u ovom projektu koji je jedna lijepa priča o našem bogatom naslijeđu i našoj vezi sa evropskim podnebljem čiji smo, bez obzira na trenutne imaginarne granice, neraskidivi dio dugi niz vijekova – rekao je na otvorenju Mićanović.

Manifestacija koju Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona organizira s partnerima – Javnom ustanovom Muzej istočne Bosne Tuzla i Radio-televizijom Tuzlanskog kantona nastavlja se današnjim stručnim predavanjem i panel-diskusijom o temi “Memorijalni spomenici u BiH”, saopćeno je.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *